Русија Свет

„ДОМИНАЦИЈА ЈЕ ЗАВРШЕНА“ Америка је ударила на Русију, али је разљутила ДАЛЕКО ОПАСНИЈЕГ ПРОТИВНИКА

„Контроверзне санкције резултат су хистерије у Вашингтону, и то не само против Русије, већ и против Ирана и Северне Кореје. Свет се мења а САД настављају са глобалном хегемонијом финансијског капитализма“, оцењује кинески лист „Глобал тајмс“, незванично гласило владајуће Комунистичке партије.
Увођењем додатних санкција Русији, Америка је испровоцирала и одговор њеног највећег економског савезника, Кине. Државни лист „Глобал тајмс“ објавио је текст поводом најновијих дешавања на глобалној политичкој сцени, које је оценио као лоше по међународне односе. Како лист наводи, свет се креће ка мултиполарном и полицентричном свету, а Вашингтон жели да одбрани своју позицију на врху кроз економију и кроз снагу НАТО-а.

– Русија је под Владимиром Путином кренула у препород, али се то није свидело западним империјалистима, који хоће да изолују нову Русију. Они желе руску капитулацију – пише кинески лист.

Како наводи, нове санкције су анти-руске што више није тајна у свету, а кампања се води на дневном нивоу. Америчке политичаре описује као ликове из цртаних филмова, док мејнстрим медији са задовољством шире хистерију на насловним странама и ударним терминима.

Истиче се и да су санкције против Русије далеко више погодиле Европску унију, која губи милијарде долара, него Америку, која нема много трговинских споразума са Русијом, па так пролази готово неповређена. Штета за ЕУ је огромна јер је Русија одабрала очигледан потез – повезала се са Бразилом и Турском са којом обавља трговину у пољопривредним производима и тако потпуно исекла Европу из трговинског ланца.

– Ове мере јасно су таргетовале водеће индустријске секторе ЕУ, као што су гасне и нафтне индустрије. Политичари у САД су опседнути економским санкцијама и војним снагама као грубијани у школском дворишту. Ера вођства Америке је завршена због распада дипломатских способности Вашингтона – пише „Глобал тајмс“, и наводи да администрација Доналда Трампа још може да поправи ситуацију, али да то није сигурно.
Као најједноставније решења, кинески лист наводи да ЕУ треба да игнорише америчке санкције и настави сарадњу са Русијом, као и да одбаци старе санкције.

– Бела кућа мора да се обрачуна са Конгресом, а председник мора да испуни совје предизборно обећање и побољша односе са Русијом и одбаци дестабилишуће мере – пише кинески лист.

Извор: Global times , D.K./Blic.rs