Издвајамо Србија

ДУЛИЋ НЕ МОЖЕ ДА ВЕРУЈЕ: Бивши министар проглашен кривим, казна 3,5 године затвора, Дробњаку 1, Јањићу 3!

Специјални суд у Београду осудио је данас некадашњег министра екологије Оливера Дулића на три и по године затвора због оптужби да је злоупотребио службени положај приликом издавања дозвола за рад предузећу „Нуба инвест“ 2009. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истом првостепеном пресудом, Дулићев тадашњи заменик Небојша Јањић осуђен је на три године затвора, а директор „Путева Србије“ Зоран Дробњак једну годину затвора.

Истом пресудом изречена им је и забрана обављања послова у државним органима у трајању од по пет година за Дулића и Јањића и три године за Дробњака.

Ово је првостепена пресуда на коју и они и тужилаштво за организовани криминал има право да уложе жалбу.

Суд је закључио да су оптужени криви, те да су доказани наводи оптужнице којом их тужилаштво терети за продужено кривично дело злоупотреба службеног положаја у саизвршилаштву.

Дулић је оптужен да је дао усмени налог Јањићу да се издају локацијске и грађевинске дозволе за постваљање оптичких каблова словеначком предузећу Нуба инвест, иако оно није имало неопходну документацију у складу са Законом о планирању и изградњи и Законом о јавним путевима.
Јањић је, према оптужници, прихватио усмени налог Дулића, а Дробњак је 18. септембра 2009. издао спорне дозволе иако за то нису били испуњени неоходни услови.

Према тврдњама Тужилаштва, издавањем захтеваних дозвола омогућено је „Нуби“ да приступи изградњи оптичке мреже каблова на државним путевима којима управљају „Путеви Србије“ и то на најважнијим коридорима од Београда до границе са Хрватском, Мађарском, Румунијом, Бугарском и Македонијом.

На тај начин, према ставу тужилаштва, предузеће „Нуба инвест“ је стекло доминацију над јавним путевима и њиховом експлоатацијом, а избегло је и плаћање одређених дажбина од преко 2 милиона динара.

Оно је стекло повлашћени положај у односу на друге заинтересоване инвеститоре који су се министарству обраћали са истим захтевима.
Данашњом пресудом суд је закључио да су доказани наводи оптужнице, а Дулић Јањић и Дробњак криви за кривична дела за која се терете.

Дулић, Јањић и Дробњак се оптужницом терете да су на горе наведени начин прибавили имовинску корист у износу од преко осам милиона динара.

Оптужени су за продужено кривично дело злоупотреба службеног положаја у саизвршилаштву, за које је запрећена казна од две до 12 година. затвора.
Истрага против Дулића и осталих покренута је у септембру 2012. године.

 

Извор: Курир.рс / Танјуг