Издвајамо Регион

ЕУ ПОРУЧИЛА БАЛКАНУ: Кад ви испуните све услове, онда ћемо и ми наше!

Брисел — Самит у Трсту био је важан и успешан догађај који је потврдио перспективу интеграције Западног Балкан и донео заједнички рад на пројектима, саопштила је ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„На овом важном самиту чији је домаћин била Италија на првом месту смо потврдили перспективу интеграција Западног Балкана у ЕУ“, наводи се у саопштењу Европске комисије издатом по завршетку јучерашњег самита Западног Балкана у Трсту.

Из Европске комисије истичу да су лидери из региона са саговорницима из земаља чланица и високим представницима ЕУ разговарали о ”кључним областима регионалне сарадње”, као и да су ”постављене конкретне мере ради бољег повезивања инфраструктуре, економија и људи у региону”.

Свих шест партнера са Западног Балкана, како се додаје, јасно желе дубљу интеграцију у ЕУ, што је јасно подржано и од грађана у региону.

„Са ЕУ стране ми смо одлучни да оставимо отворена врата и да гарантујемо да постоји будућност у нашој Унији за свакога од њих. Чим се испуне потребне реформе ми ћемо испунити обећања са наше стране”, поручила је на крају самита у Трсту потпредседница Европске комисије и шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини.

Федерика Могерини (Фото: Јутјуб)

Она је додала да су ”практични пројекти” оно што представља други велики успех овог самита.

”Многи пројекти су финансирани, у великој мери, захваљујући фондовима ЕУ, а потписан је и веома важан Уговор о траспортној заједници, који отвара нове конекције у региону, али и везе региона са ЕУ”, додала је Федерика Могерини.

Европска комисија подсећа да су поред Федерике Могерини састанцима, форумима и потписивању Уговора о транспортној заједници у Трсту присуствовали и комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан и комесарка за транспорт Виолета Булц, као и представници Аустрије, Хрватске, Француске, Немачке, Италије, Словеније и Велике Британије.

”Сви учесници са задовољством очекују нове састанке на високом нивоу који би се одржали у самом региону”, наводи се у саопштењу Европске комсије.

Европска комисија додаје да је председавајући ЕУ у име Уније са пет западнобалканских земаља потписао Уговор о транспортној заједници који би требало да допринесе побољшању инфраструктуре и бољем кавлитету транспортних услуга у региону.

„То ће истовремено помоћи и усаглашавању националних транспортних закона у региона са законодавством које је на снази у ЕУ и тако допринети бољој сарадњи и бржем путу ка чланству у Унији, наводи се у Бриселу. Истовремено, БиХ је позвана да ”што пре” потпише овај Уговор.

У саопштењу из седишта Европске комисије у Бриселу наводи се да су се на самиту у Трсту лидери са Западног Балкана договорили о акционом плану за развој Регионалне економске области, што ће ”створити тржиште од 20 милиона људи, привући инвестиције и отворити нова радна места”.

Комисија ће ову иницијативу подржати са пакетом од седам милона евра како би се помогло побољшању инвестиционе климе, стратегијама ”паметне специјализације” и Западнобалканском инвестиционом форуму.

Сам Коморски инвестициони форум, који обухвата привредне коморе земаља региона, на самиту је промовисао своју сталну канцеларију која би Регионалну економску област требало да стави у конкретну службу компанијама из региона.

Европска комисија најавила је и додатно финансирање Програма за развој предузећа и иновација Западног Балкана са 48 милона евра, што би требало да донесе око 250 милона евра компанијама у региону.

На самиту у Трсту одржан је и Форум младих ЕУ – Западни Балкан, који је окупио више од 100 младих лидера и представника омладинских организација који су разговарали о предузетништву, мобилности, инклузивности и улози младих.

 

Извор: Тањуг