Русија Свет

ГОМИЛА СЕ АРМИЈА НА ЈУГУ РУСИЈЕ: Послали већ стотине јединица, а ево и зашто…

Русија је принуђена да повећа борбене капацитете Јужног војног округа, предузимајући симетричне мере за неутралисање претњи по националну безбедност, изјавио је министар одбране Русије, генерал армије Сергеј Шојгу.

– У овим околностима Русија је принуђена да предузме симетричне мере за неутрализацију насталих претњи по националну безбедност, да спроводи активности стратешког обуздавања и да повец́ава борбене капацитете Јужног војног округа – рекао је Шојгу на састанку управног одбора Министарства.

Према његовим речима, од априла је у Румунији трајно размештено 16 авиона САД и Велике Британије тактичког ваздухопловства. Од почетка године само САД су извеле више од 130 извиђачких летова на руским јужним границама. Осим тога, пре неколико дана на западној обали Црног мора завршене су велике војне вежбе НАТО-а, у којима је учествовало више од 25.000 војника из 22 земље.

Он је истакао да су све текуц́е организационе активности синхронизоване са снабдевањем савременог наоружања и војне технике.

– За последњих шест месеци трупе Јужног војног округа добиле су више од 600 јединица наоружања и војне технике. Стално се побољшавају борбена обука војника и припрема војних органа – рекао је он и прецизирао да је од почетка године у Јужном војном округу одржано више од хиљаду војних вежби.

– На тај начин, може да се говори о позитивној динамици у организацији и извођењу борбене обуке – закључио је министар.

Према његовим речима, један број страних земаља повец́ава војно присуство поред руске границе, сматрајуц́и да акције Русије на Блиском истоку и Кавказу представљају претњу.

– Наша активна дејства за стабилизацију ситуације на Блиском истоку и подржавање мира на југу Кавказа неке земље виде као претњу по њихове националне и коалиционе интересе. У настојању да блокирају учешц́е Русије у решавању глобалних и регионалних проблема, низ држава не прекидају са покушајима да употребе војну силу за постизање геополитичких циљева и повец́ање војног присуства у близини руских граница – нагласио је Шојгу.

Министар је, такође, додао да су „формирана четири батаљона војне полиције који тренутно обављају задатке у појасима безбедности зона деескалације на територији Сирије“.

 

 

Извор: Vestionline