loading...
Издвајамо Србија

ИЗ МОСКВЕ СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ БЕОГРАДУ О УЛАСКУ У НАТО: Не дај Боже да се Срби одлуче на тај безумни корак!

Руски академик и историчар Виталиј Наумкин оценио је да би на односе Москве и Београда крајње деструктивно деловало уколико би Србија ушла у НАТО. Он је истакао да не искључује могућност да ће Србију увлачити у тај блок, али је поручио и да “не дај Боже да се Србија одлуче на тај безумни и ником потребан корак”

Он је додао да се у Русији с разумевањем односе према томе да Србија треба да диверсификује своју спољну политику.

– Ипак, постоје неке ствари које би на наше односе деловале крајње деструктивно. Имам у виду оно што је урадила Црна Гора-улазак у НАТО – рекао је Наумкин за Спутњик уз оцену да је “данас у принципу двоструко више могуће да Србија буде неутрална, него у време Тита и хладног рата”.
У току је битка за Балкан

Наумкин је оценио да се води битка за Балкан и да је то подручје постало предмет непријатељских дејстава, распарчавања, дискриминације можда јединог балканског народа који Русија сматра братским, а то је српски народ.

– Ни са једним словенским народом руски народ не везују такве историјске везе и емоције као са српским – нагласио је Наумкин, додајући да руски и српски народ повезује историјско сећање, које ће довести до тога да два народа буду ближи партнери, пријатељи и савезници.

Он је напоменуо да је ових дана на Јалти на Криму одржан концерт групе Емира Кустурице и да се руска омладина толико радовала и са сузама у очима слушала тај концерт.

– Такве ствари понекад дају више него политика, независно од тога која влада је на власти, тај емоционални набој је веома снажан између Русије и Србије – навео је он.

Наумкин је нагласио да је Крим постао дио руске територије једном за свагда и да је то питање које Русија никада неће разматрати ни са једном спољном силом.

Он је рекао да су руски адути у борби за Балкан и Србију прије свега растуће економске могућности и гас, те оценио да је Русија која је најмоћнији произвођач гаса, потребна Европи, али и Србији, која може да буде мост према ЕУ.

Говорећи о исламском фактору и Србији, Наумкин, који у свијету важи за “човека број један” у познавању Блиског истока, рекао је да се историјски десило тако да је Србија ушла у клинч са муслиманском заједницом из непосредног окружења, али да то није међуверски сукоб.

– То није сукоб између српског православља и ислама који постоји, рецимо, у БиХ. Тим пре што је он доста умерен. Свуда има радикалних елемената. Балкански сукоб имао је сасвим јасну етничку и политичку димензију. Подгревале су га спољне силе, које су хтеле да разедине и сукобе народе који ту живе – рекао је он.
Двоструку аршини запада

Он је навео да је Србију, прије свега, дискриминисао Запад, те истакао да на Западу не воле да помињу да је више од 800.000 Срба избегло са својих огњишта, него се “због нечега сећају само страдалих муслимана”.

Наумкин сматра да би било могуће постићи нормалну коегзистенцију између хришћана и муслимана, ако буду превазиђена етничка и политичке неслагања, као што се ради у Русији, где су муслимани не само један од стубова, него једна од изворних религија аутохтоних становника.

– Све то предодређује наше виђење мултиконфесионалне и полиетничке средине у којој живимо. То зближава Русију и Србију. И ми и ви имамо мулимане који нису дошљаци као у Немачкој, Енглеској, него домаћи. Зато треба да се договарамо – сматра Наумкин.

Као добар познавалац руско-америчких односа, Наумкин је рекао да америчке санкције против Русије ништа не мењају и да се руско-амерички односи налазе на дну, као и да су постали талац унутрашњих несугласица у Америци.

– Естабилишмент САД врши невиђени притисак на Русију. Они који желе да науде Трампу и да можда постигну његов импичмент, користе руски фактор. Али, постоји светло на крају тунела, ако Трамп успе да издржи у том унутрашњем суочавању – оценио је Наумкин.

Он је рекао да није случајно ни што санкције наилазе на отпор у самој Европи, јер ће она претрпети штету ако усвоји санкције против изградње гасовода “Северни ток два”, јер ће онда морати да купују амерички течни гас по дупло већој цени од руског.

Браћа била , браћа и остала!

Ни са једним словенским народом руски народ не везују такве историјске везе и емоције као са српским, нагласио је Наумкин, додајући да руски и српски народ повезује историјско сећање, које ће довести до тога да два народа буду ближи партнери, пријатељи и савезници. Он је напоменуо да је ових дана на Јалти на Криму одржан концерт групе Емира Кустурице и да се руска омладина толико радовала и са сузама у очима слушала тај концерт.

 

Извор: Срна