Србија

ЈАДРАНКА ЈОКСИМОВИЋ: Нисмо ми „мали Руси“,ни руски „тројански коњ“ у Европи

„Пред нама је вишегодишњи пут до чланства у Европској унији на коме ћемо се за спољне и безбедносне изазове често ослањати на помоћ и подршку ЕУ, као што у појединим питањима имамо веома значајну подршку Русије“, изјавила је министарка за еврпске интеграције Јадранка Јоксимовић.
– Ми смо Срби, нисмо „мали Руси“ и нисмо „тројански коњ“ за руске интересе у ЕУ. Али поштујемо подршку и однос према нашим интересима које је Руска Федерација показала и то не кријемо, због тога им нисмо увели санкције – каже министарка.

На питање када очекује отварање преговарачког поглавља 31 о спољној политици и може ли ту као први задатак да нас сачека захтев да уведемо санкције Русији, Јоксимовић каже.

– Одлука о отварању поглавља 31 доноси се консензусом чланица ЕУ и извесно је да то неће бити ове године, а Србија разуме поруке које су важне појединим чланицама. То поглавље требало би да се третира на исти начин како је било и код других кандидата. Уосталом, видите и сами да су се околности закомпликвале, што доводи до померања у односима глобалних сила – каже она за Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање да ли ће Србија наићи на отпор балтичких земаља, пошто је Литванија за то да се политика проширивања „преиспита“ јер „неки преговарају о чланству, а учествују у војним вежбама са Русијом, она каже:

– Схватамо да појединачне државе, посебно балтичке, имају другачији однос према Русији од нашег, у контексту сопственог сагледавања ближе и даље прошлости. Мислим и да постоји извесно разумевање у великом броју чланица за разлоге наше другачије политике. Иначе, неупоредиво више војних вежби имали смо са земљама ЕУ и са НАТО.

На питање да ли јој је неко дефинисао преиод у ком би Србија могла да уђе у ЕУ, министарка одговара:

– Корисна је изјава председника Европског савета Доналда Туска да ће врата за нас бити отворена када у потпуности будемо спремни. То је легитиман одговор, јер значи да проширење није завршена политика, иако многи желе да тако представе ствари. И ЕУ државе имају и те како користи од нових чланица, није то једностран процес где само нова чланица профитира.

На констатацију да четвртина испитаних у анкети Министарства за европске интеграције сматра да улазак Србије у ЕУ успорава политика сталних уцена, она каже да нас нико ни на шта не приморава и не морамо ништа, ако је то наш избор.

– Не мислим да би нам користила политика „нећемо ништа, нећемо нигде, нећемо ни са ким“, имајући у виду да је Србија окружена чланицама ЕУ и онима које то желе да постану, а посебно због економске важности ЕУ за нас – додаје Јоксимовић.

Упитана да ли је речи председника државе, да су само ретки из СНС јавно стали у његову заштиту од напада у неким таблоидима, осетили као критку на и на ваш рачун, Јоксимовић одговара:

– Не. Напади тог типа на председника су рефлексија ишчашене свести о томе шта значе критика и слобода медија. Многима из медијског света биће потребно времена да се науче професионалној етици, одговорности за јавно изговорену реч и обавезама транспарентног и одговорног пословања. За то су европски стандарди најбољи лек.

Извор: Tanjug