loading...
Србија

ЈАДРАНКА ЈОКСИМОВИЋ: Нисмо ми „мали Руси“,ни руски “тројански коњ” у Европи

“Пред нама је вишегодишњи пут до чланства у Европској унији на коме ћемо се за спољне и безбедносне изазове често ослањати на помоћ и подршку ЕУ, као што у појединим питањима имамо веома значајну подршку Русије”, изјавила је министарка за еврпске интеграције Јадранка Јоксимовић.
– Ми смо Срби, нисмо “мали Руси” и нисмо “тројански коњ” за руске интересе у ЕУ. Али поштујемо подршку и однос према нашим интересима које је Руска Федерација показала и то не кријемо, због тога им нисмо увели санкције – каже министарка.

На питање када очекује отварање преговарачког поглавља 31 о спољној политици и може ли ту као први задатак да нас сачека захтев да уведемо санкције Русији, Јоксимовић каже.

– Одлука о отварању поглавља 31 доноси се консензусом чланица ЕУ и извесно је да то неће бити ове године, а Србија разуме поруке које су важне појединим чланицама. То поглавље требало би да се третира на исти начин како је било и код других кандидата. Уосталом, видите и сами да су се околности закомпликвале, што доводи до померања у односима глобалних сила – каже она за Новости.

На питање да ли ће Србија наићи на отпор балтичких земаља, пошто је Литванија за то да се политика проширивања “преиспита” јер “неки преговарају о чланству, а учествују у војним вежбама са Русијом, она каже:

– Схватамо да појединачне државе, посебно балтичке, имају другачији однос према Русији од нашег, у контексту сопственог сагледавања ближе и даље прошлости. Мислим и да постоји извесно разумевање у великом броју чланица за разлоге наше другачије политике. Иначе, неупоредиво више војних вежби имали смо са земљама ЕУ и са НАТО.

На питање да ли јој је неко дефинисао преиод у ком би Србија могла да уђе у ЕУ, министарка одговара:

– Корисна је изјава председника Европског савета Доналда Туска да ће врата за нас бити отворена када у потпуности будемо спремни. То је легитиман одговор, јер значи да проширење није завршена политика, иако многи желе да тако представе ствари. И ЕУ државе имају и те како користи од нових чланица, није то једностран процес где само нова чланица профитира.

На констатацију да четвртина испитаних у анкети Министарства за европске интеграције сматра да улазак Србије у ЕУ успорава политика сталних уцена, она каже да нас нико ни на шта не приморава и не морамо ништа, ако је то наш избор.

– Не мислим да би нам користила политика “нећемо ништа, нећемо нигде, нећемо ни са ким”, имајући у виду да је Србија окружена чланицама ЕУ и онима које то желе да постану, а посебно због економске важности ЕУ за нас – додаје Јоксимовић.

Упитана да ли је речи председника државе, да су само ретки из СНС јавно стали у његову заштиту од напада у неким таблоидима, осетили као критку на и на ваш рачун, Јоксимовић одговара:

– Не. Напади тог типа на председника су рефлексија ишчашене свести о томе шта значе критика и слобода медија. Многима из медијског света биће потребно времена да се науче професионалној етици, одговорности за јавно изговорену реч и обавезама транспарентног и одговорног пословања. За то су европски стандарди најбољи лек.

Извор: Tanjug
loading...