Издвајамо Србија

ЈОВАНОВИЋ ОПЕТ КРИВИ СРБЕ: Сребреница је наша срамота и грех

Председник ЛДП Чедомир Јовановић је изјавио данас да је Сребреница „наша срамота и грех“, као и да би ишао у Сребреницу колико год пута треба и поклонио се жртвама политичког безумља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јовановић је тако одговорио, уочи одласка у Сребреницу на комеморацију жртвама, одговарајући на питање очекује ли да га као прошле године Александар Вулин и Милорад Додик оптуже да користи догађај за личну промоцију.

На питање шта би у контексту овог обележавања, званични Београд требало да уради, Јовановић одговара да се не ради о томе шта је Београд могао да уради баш поводом овогодишњег обележавања.

– Ради се о томе шта Београд треба да ради сваког дана, како би регион, који још увек живи са ожиљцима рата, успео да се извуче из тих ровова у којима смо и даље и почне живот који је достојан дивних људи који живе, рецимо, у тој Сребреници. Сваки сусрет званичника БиХ, Србије и Хрватске је прилика да се БиХ поклони пажња коју она заслужује и пошаље порука да посебно ми немамо право да напустимо те људе, који су данас на маргинама свих дешавања на овом свету“, навео је Јовановић.

Kако каже, сувише се дуго бави политиком да бих се обазирао на коментаре људи „који су своје животе и личне каријере изградили на каменовању свакога ко другачије мисли или се понаша“.

– Посебно то важи за Додика и Вулина, и није случајно да су се баш они огласили после мог прошлогодишњег одласка у Сребреницу. Они врло добро знају да суочавање са последицама рата, превазилажење сукоба и релаксирање односа у региону њих гура на маргину политичког живота, и зато ћу увек бити неко ко стоји на том полу наспрам њих, спреман да се бори, без обзира на личну цену коју плаћам због тога – рекао је лидер ЛДП.

Упитан за коментар најаве Саше Јанковића да ће се одазвати позиву и доћи на комеморацију, Јовановић каже да ако Јанковић осећа потребу да тамо буде тог дана, то треба и да уради.

– Тихо, без непотребног и непристојног политиканства у које је и мене покушао да увуче. Присуству у Сребреници ни сам не волим да дајем публицитет, јер одлазак у тишини сматрам једино пристојним с обзиром на то да се грех са Србије и мог народа скида 11. јула тишином пред нишанима у Поточарима и свакога другог дана бескомпромисним понављањем истине на сваком месту у сваком тренутку по сваку личну цену – рекао је он.

Јовановић додаје да је боље да је Јанковић тамо исто као и он – него да и тада по Србији пактира са десничарима и свим верзијама ДС и њиховим лидерима.

 

Извор: Танјуг