Регион Свет

КОЛАТЕРАЛНА ШТЕТА: У новом клинчу Америке и Русије могла би да страда ЈЕДНА БАЛКАНСКА ДРЖАВА

Нове и додатне санкције Русији додатно ће закомпликовати односе Америке и Русије ако их усвоји Сенат и председник Доналд Трамп, а последице би могле да осете и земље чланице ЕУ, па тако и Хрватска.
Наиме, због санкција могли би да буду угрожени многи пројекти који су у току или се планирају, а неки од њих повезани су и с хрватским настојањима да се обезбеди дистрибуција гаса из Азербејџана.

С друге стране, америчка иницијатива о новим санкцијама, коју подржавају и републиканци и демократе, изазвала је у Москви огорчене реакције руских власти, уз претњу да ће бити предузете противмере према свима који ће применити санкције. Русија је припремила економске и политичке мере које ће бити усвојене ако Сенат и амерички председник Доналд Трамп подрже нацрт закона, а процена је да би наставак санкција могао да закочи многе проевропске пројекте, међу којима и оне за које је заинтересована и Хрватска, пише Јутарњи лист.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Када је реч о нама, ми ћемо као и досад следити све оно на шта се одлучи Европска унија. Простора за солирање нема и Хрватска у том смислу неће предузимати никакве мере које не одобри Брисел – речено је у дипломатским изворима.

Хрватска привреда је до сада трпела велике штете због санкција Русији, а подаци последњих година показују да би извоз брже растао да није било санкција.

Специфичан положај

Дипломате у Бриселу кажу да ће и овај пут Европска унија бити колатерална жртва америчких санкција, па покушава да се увери Трампова администрација да се од њих одустане или да бар буду ублажене.

Како се све више кваре односи нове америчке администрације и ЕУ, Хрватска се нашла у специфичном положају, јер је управо на енергетском плану добила велику подршку од Вашингтона. Видело се то на недавном самиту Иницијативе три мора у Варшави где је председник Трамп похвалио хрватска настојања за енергетску независност. У разговору с председницом Колиндом Грабар-Китаровић, Трамп је обећао подршку Америке за хрватске планове када је реч о енергетици, а сада би многи пројекти због санкција Русији могли бити угрожени.
Процена је да би последице могле да осете и многе друге европске државе, пре свега Немачка, јер би требало да се примењује и према компанијама које учествују у изградњи руских гасовода. Исто тако, економски стручњаци ЕУ упозоравају да би санкције могле да угрозе пројекте за смањење зависности Европе о руским енергентима. Тако би био угрожен Јужни гасни коридор који је требало да снабдева Грузију, Турску, Албанију, Црну Гору и Хрватску гасом из Азербејџана, а како и руски „Лукоил“ учествује у том послу санкције би могле да доведу у питање цео пројекат.

Сви су забринути

– Ми се надамо да ће се наћи неко решење да се не заоштравају америчко-руски односи, на чему сада ради и вођство ЕУ. Сви су јако забринути, а верујемо да неће бити потребни драстичнији потези да се заштите европски интереси – кажу хрватске дипломате који као и сви други помно прате развој ситуације. Тиме се и додатно компликују америчко-руски односи који, како пишу светски медији, долазе на „неистражену територију“ и не остављају простор за нормализацију.

Чују се и све теже речи, па Москва тврди да ће предузети „болне противсанкције за Американце“, док се у ЕУ спомиње могућност подношења тужбе против САД и то врло брзо ако се процени да би европска привреда могла да има додатне штете. Посебна забринутост влада због предлога да се Доналду Трампу допусти да санкционише фирме које раде на руским нафтоводима и увођење казни за све који су укључени у посебне нафтне пројекте.

– Ако наши интереси не буду узети довољно у обзир, спремни смо да делујемо на одговарајући начин у року од неколико дана – каже Жан Клод Јункер, председник Европске комисије.

Из Брисела врло оштро поручују вашингтону да европски интереси не могу бити на последњем месту и да то Америка мора да схвати, док Москва оцењује да се води нова „антируска хистерија“

– Санкције су тужне и са гледишта руско-америчких односа, а депресивне су и с гледишта међународног права и трговине – тврди портпарол Кремља Дмитриј Песков, а већ се припремају противмере према „МекДоналдс“ групи у Русији.

Извор: Jutarnji list