Издвајамо Србија

КООРДИНАТОРКА КОНВЕНТА О ЕУ ОТКРИВА: Кад дође на ред Поглавље 31, Србија ће морати да уведе санкције Русији!

Београд — Односи са Руском Федерацијом постаће проблем за Србију у Поглављу 31, које се односи на заједничку спољну и безбедносну политику, каже Наташа Драгојловић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Координаторка Националног конвента о ЕУ је за портал „Еуропеан Wестерн Балканс“, рекла да, ако се очекује да се Србија већ сада прикључи санкцијама против Русије, а не по ступању у чланство, онда то треба експлицитно да се каже и објасни.

„Брисел би могао да понуди Србији, која није чланица ЕУ, неке компензације за евентуалне губитке“, сматра Драгојловић.

На питање зашто грађани Србије имају позитивнији став према Русији него према Европској унији, и поред чињенице да је ЕУ највећи донатор, Драгојловић је истакла да када Србија неког воли, “она га воли и без озбиљне аргументације, сасвим ирационално и ту никакве паре не помажу, нити могу ту слику поправити”.

“Очигледно је да они који промовишу руски утицај налазе бољи начин да дођу до грађана и сарадњу Србије и Русије представе у много бољем светлу него што она заправо јесте”, рекла је Драгојловић.

Констатујући да је степен усклађености спољне политике Албаније и Црне Горе са ЕУ већи од Србије, Драгојловић је објаснила да је то само зато што се нисмо усагласили само када је реч о рестриктивним мерама према Русији.

“Ни Албанија, ни Црна Гора немају Косово. Проценти говоре да се нисмо усагласили само када је реч о рестриктивним мерама према Русији. У свему другом смо сагласни са ЕУ. То је важно да се нагласи. Треба имати у виду чињеницу да је српска војска део мисија ЕУ, да има потписан споразум о сарадњи са Европском одбрамбеном агенцијом, да има потписан споразум са ЕУ о размени тајних података”, рекла је Драгојловић.

Она је подвукла да те три ствари много више говоре о опредељености Србије и у вредносном и у безбедносном смислу.

 

Извор: Танјуг