Србија

ЉАЈИЋ О ДИЈАЛОГУ: Стање замрзнутог конфликта на КиМ против интереса Србије – РАЗГРАНИЧЕЊЕ ЛЕГИТИМНА ОПЦИЈА!

Разграничење Косова је легитимна политичка опција каже потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и додаје да је стање замрзнутог конфликта против интереса Србије.

Он је нагласио да би тај предлог сигурно био прихваћен да га је деведесетих година понудио Слободан Милошевић, јер је имао јаку преговарачку позицију.

Loading...

– Маневарски простор Албанаца тада је био мањи. Разграничење је легитимна политичка опција, сада су шансе мање, али добро је да има што више оваквих идеја пред дијалог о решавању питања Косова – рекао је Љајић за РТС.
Појашњава да стање замрзнутог конфликта, које нуде многе политичке странке, против интереса Србије, да време не ради ни за Србију а још мање за Србе на Косову којих је све мање.

ЈЕЛЕНА ГУСКОВА: Вучић је потписао документа која ни Тадић није хтео, КОСОВО ЈЕ ТЕК ПОЧЕТАК!

 

– Захваљујући Србима који живе на Косову Србија је у позицији да легитимно преговара и брани своје државне и националне интересе. Све док Срби доле живе та шанса постоји, како време одмиче сигурно да ће њихов број бити мањи, јер живе у тешким условима, а преговарачка позицијка Србије тежа – појаснио је министар.

Он каже да је добро што је председник Србије Александар Вучић изашао са идејом да се убрза решавање питања Косова, јер “овако можемо да дођемо у стање пузајуће независности, за коју Срби ништа добити неће”.

Предлаже да нормализација односа иде у три фазе, пријем Косова у све међународне организације, изузев УН и без признавања од стране Србије, затим да Србија добије финансијску подршку за развој инфраструктуре, повезивање Косова са централном Србијом, изградња пута Ниш- Приштина- Драч.

– Затим убрзање наших европских интеграција, статус Срба на Косову, какав ће бити садржај Заједнице српских општина, имовина Србије на Косову, статус манастира – рекао је Љајић.

Како каже није имао разговоре на ту тему са председником, већ чека почетак дијалога, а до тада ће његова странка имати конкретан план, шта подразумева под сваком тачком.

– Ми данас пласирамо дупло више робе на КиМ него у САД, Белгију, Чешку. Морамо да повећамо економску сарадњу, трговинску сарадњу – закључио је он.

 

Извор: Tanjug

Loading...
loading...
loading...