loading...
Свет Србија

НАТО, ТАЧИЈУ И ЗАПАДУ СЕ ЖУРИ: Што касније решење за Косово, то боље по Србију

Дијалог и разговор о решењу питања Косова и Метохије је потребан. Питање је само приступа том проблему. Протоком времена, сматрају аналитичари, држава може само да добије.

Погрешна је претпоставка да време не ради за Србију, да је она наводно увек чекајући више добијала мање, те да према томе мора што пре да постигне неку врсту задовољавајућег решења за Косово, истиче дипломата Владислав Јовановић и тврди да време не ради за западне силе које су извеле одвајање Косова од Србије на силу и помогле његовом промптном признању.

Камо среће да је било раније

Запад који је створио државно чудовиште у срцу Европе, неку врсту азијског Тајвана, који није признат од матичне државе Србије, према Јовановићевом мишљењу, и нема интереса да то питање дуже држи отвореним. Због тога му је веома стало да убрза процес сазревања свести на страни Србије и сматра да је неопходно да и она допринесе решењу.

„Разговори о теми Косова на унутрашњем плану су нешто што је увек добро и камо среће да их је било пре него што је председник Борис Тадић пренео надлежности са Савета безбедности УН на Европску унију, а још више што то није учињено пре пет година кад је садашња нова власт преузела одговорност за земљу“, резонује Јовановић.

Интерес Србије, сугерише тај дипломата, јесте да не жури са коначним решавањем тог питања већ да сачека да се спонзори албанске независности нађу у још већој тешкоћи са временом које долази и да због тога морају да понуде Србији много повољније преговоре чији би коначни резултат био добитак за обе стране.

У питању је тражење дугорочног решења на основу којег би Балкан могао да функционише и где би био дефинисан регионални безбедносни рам, напомиње Душан Пророковић из Центра за стратешке алтернативе, јер косовски случај оптерећује не само Балкан, већ и међународне односе у целини.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com

loading...