Издвајамо Свет

НАТО ЗАНЕМЕО! ЕРДОГАН ПОТВРДИО: Русија и Турска потписале споразум о испоруци С-400

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је са Русијом потписан документ о испоручивању противавионских ракетних система С-400.

Фото: Јутјуб

„Русија и Турска су учиниле неопходне кораке, стављени су потписи, надам се да ћемо видети С-400 у нашој земљи. И заједно ћемо их производити“, рекао је Ердоган посланицима владајуће Партије правде и развоја у Анкари.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Турски лидер није прецизирао када су и који тачно документи потписани. Раније је Ердоган изјавио да су преговори са Русијом о набавци С-400 углавном завршени.

Он је додао да свака земља настоји да обезбеди своју националну безбедност и дужна је да то ради.

„А уколико постоји могућност заједничке производње (система ПВО), то је увек пожељно. Ако ми годинама не можемо то да остваримо са САД, сами ћемо наћи решење. Грчка користи С-300 и Америку то не брине. Зашто им смета наша сарадња са Русијом?“, упитао је он.

Противваздушни систем С-400 „Тријумф“ представља изузетно прецизан систем за одбрану од стратешке и тактичке авијације, балистичких ракета, као и хиперзвучних објеката.

Тренутно ниједна земља у свету не располаже сличним ПВО системом као што је руски С-400, а досад је једини купац тих комплекса Кина.

 

Извор:  rs.sputniknews.com