Издвајамо Русија

НАТО ЗАНЕМЕО: Руски разарачи ће бити наоружани невидљивим топовима

Замислите огроман топ Ак-176 МА који ни непријатељски радари не могу да уоче

Русија би веома ускоро могла да поседује такво артиљеријско оруђе јер прошле године је Министарство одбране РФ одлучило да користи „стелт“ технологију не само за ратну авијацију.

Ипак команда Руске ратне морнарице ће морати да сачека да се заврше тестирања најновијег АК-176 МА топа. Тек након тога ће пасти одлука да ли топ улази у наоружање корвета наредне генерације.

„Русија планира да гради све своје нове бродове користећи ‘стелт’ технологију. То значи да ће наоружање бити унутар брода, не на палуби, па ће тако и бродови бити невидљиви за радаре непријатеља и противбродске ракете“, каже за „Руску реч“ Вадим Козјулин, професор Војне академије.

Како је он објаснио, радари распознају структуру сваког брода па и његов артиљеријски систем. Али не треба мислити да је увођење „стелт“ технологије у морнарицу руски изум, додаје професор.

„Америчка ратна морнарица већ има ‘невидљиве’ разараче намењене пре свега за нападе копнених циљева попут ‘Замволта’.“

По чему је АК-176 МА посебно артиљеријско оруђе?

Ново руско невидљиво артиљеријско оруђе је наследник совјетског АК-176. Поред новог оклопа неприметног за радаре, убрзана је његова паљба, па и направљена специјално за њега различита муниција.

„АК-176 МА је тежак око 10 тона, може да испали 150 пројектила калибра 76 мм за минут. Погађа циљеве на води и копну удаљене до 15 км“, каже за „Руску реч“ Алексеј Рам, војни аналитичар листа „Известија“.

АК-176 МА такође поседује дигитални системом који му омогућава да аутоматски проналази и прати циљеве. „Али одлуку о паљби доноси само официр на броду. Данас још нико није у стању да преда све одлуке електронском систему“, додаје Рам.

У току је тестирање артиљеријског оруђа АК-176МА , а стручњаци верују да ће до краја 2017. године оно бити завршено. Тек затим ће Руска ратна морнарица одлучити да ли ће прихватити ово оружје или не.

 

Извор: Руска реч