Свет Србија

НАЦИОНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА ПОТРОШАЧА УПОЗОРАВА: Србија је депонија за производе ЕУ

Pixabay.com

Горан Паповић каже да наша земља има веће и озбиљније проблеме од Словачке Мађарске и Пољске када су у питање исти производи различитог састава

Председник Националних организација потрошача Србије Горан Паповић каже да ако Словачка, Мађарска, Пољска кажу да су канта за отпатке ЕУ, јер се на њихова тржишта пласирају исти производи али различитог састава, онда је Србија депонија

„Са тог списка производа који су они набројали, има шири списак који стиже у Србију. Србија је за разлику од њих депонија. Имамо већих и озбиљнијих проблема“, каже Паповић за РТС.

Он је додао да исти производи, иста амбалажа, али да је различит квалитет за земље западне Европе и за земље трећег света. За земље трећег света роба се производи у погонима у Чешкој, Пољској.

„Када погледате декларацију мислите да је роба из тих фабрика иста, али није. Када видите на декларацији упутство само на српском, македонском, црногорском, онда знајте да је роба за треће земље. Када имате декларацију на немачком, шпанском знате да је произведено у матичној фирми“, појаснио је он.

Упитан ко код нас контролише производе који стижу из ЕУ, он је рекао да је препуштено да једна или две особе одлучују о томе.

„Не може једна или две особе да одлучује шта је за нас најбоље. Велики је притисак увозничког лобија“, појаснио је он.

Проблем представља и то што Србија нема референтну лабораторију, те је Национална организација потрошача производе из Србије на тестирање слала у иностранство.

 

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Tanjug

loading...
Loading...