loading...
Издвајамо Србија

НОВИ ЗАКОН: Ко буде ОВАКО ВОЗИО остаје без АУТОМОБИЛА?!

Предлог новог закона о безбедности у саобраћају, који предвиђа оштрије казне од садашњег, наћи ће се пред Скупштином Србије у наредних месец дана.

Једна од предложених мера биће одузимање возила возачима којима се установи два промила алкохола у крви.

“Ми ћемо ускоро у Скупштину упутити нови предлог закона у којем се предвиђају оштрије мере. Колико год је било дилема, нико није успео да ме убеди да мера која спашава живот може да буде погрешна”, казао је министар полиције Небојша Стефановић.

Највећи број страдалих пешака, казао је Стефановић, јесу грађани од преко 65 година старости, те је истакао да репресивне мере морају да постоје.

“Контролисаћемо свакога. Неће му помоћи ни што вози мерецедес ни џип, нити ако има било какву чланску карту. Ништа му неће помоћи. Сваки возач којег зауставимо биће алкотестиран”, поручио је Стефановић.

На скупу је речено да су “алко-браве” добар механизам којим се у великим системима спречава да покрене ауто свако ко седне за волан под дејством алкохола.

Стефановић је рекао да је у саобраћајним контролама само прошле године откривено око 52.000 возача који су управљали возилом под дејством алкохола и да је од тог броја возача готово половина имала од 0,5 до 1,2 промила алкохола у крви.

Небојша Стефановић (Фото: Јутјуб)

“Протекле године је 128 особа погинуло на путевима Србије као директна последица вожње под утицајем алкохола, а 3.200 возача и других учесника у саобраћају задобило је лакше и теже повреде“, истакао је Стефановић.

Министар полиције је нагласио да је “чињеница да се број страдалих из године у годину смањује и да превентивне и репресивне мере полиције дају резултате и да то донекле охрабрује, али да морамо да радимо више”.

Стефановић је рекао да подаци показују да су жене знатно одговорнији возачи, чак и када се урачуна њихова процентуална заступљеност у саобраћају.

Говорећи и о алко-бравама, као посебној техничкој иновацији, Стефановић је рекао да су се оне већ показале као корисне у Сједињеним Америчким Државама, Финској, Белгији, Ирској, Естонији и другим државама.

“Алко-браве су важне зато што се у великом броју случајева дешавало да возачи под утицајем алкохола управљају возилима чак и поред изречених заштитних и казнених мера”, навео је Стефановић.

Додао је да ће најмлађи од искусних полицијских инструктора имати прилику да науче како да се снађу у саобраћају као и како да помогну другима и тако заштите животе.

“Овог септембра почиње наш пројекат, који радимо заједно са Министарством просвете, у којем ће сви ученици четвртог и шестог разреда имати по осам часова годишње, а који ће, између осталог, бити посвећени и безбедности саобраћаја”, подсетио је Стефановић.

Вршитељка дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић поменула је значај који има подршка државе у повећању безбедности на путевима и навела да су едукација, кампање и конференције начин да се грађани више едукују.

 

Извор: Танјуг

loading...