Издвајамо Свет

ОДРАСЛА САМ У ДИКТАТУРИ, ТО ВИШЕ НЕ ТОЛЕРИШЕМ : Огласила се српска новинарка која је разбеснела Белу кућу (ВИДЕО)

„Знам да се борим за слободу говора“, поручила је она…

Српска новинарка Ксенија Павловић прекршила је правила Беле куће јер је, на овонедељној конференцији за новинаре, користила апликацију Перископ и уживо на интернету емитовала звучни снимак брифинга нове портпаролке Беле куће, Саре Сандерс, иако је то забрањено, наводи „Вашингтон пост“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На снимку уживо, у трајању од око 17 минута, чула се Сандерс како представља директора за законодавна питања Марка Шорта, након чега је Павловић на Твитеру објавила линк за нови снимак, који је трајао 31 минут. То је изазвало бурну реакцију америчке јавности будући да је преношење уживо забрањено и да су новинари критиковали недавно уведена ограничења за извештавање са конференција за медије из Беле куће и позвали председников тим за комуникације да омогући емитовање садржаја уживо, али напомиње да су новинари увек поштовали правила Беле куће.

Ксенија Павловић, која је иначе основала новински сајт „Павловиц тудеј“ (Павловиц Тодаy), огласила се и за амерички „ЦБЦ Неwс“ објаснила свој чин, који је „Вашингтон пост назвао „актом побуне, који означава значајан развој у односима Беле куће са медијима.

– Неколико разлога ме је навело да то урадим. Првенствено моје лично убеђење као новинара и као особе. Одрасла сам у диктатури и на протестима се борила против режима Слободана Милошевића. Гледала сам као јако млад новинар како старије колеге губе животе у борби за слободу медија. Знам како је борити се за слободу говора и за демократију, а сада када живим у Америци, земљи која би на тим основама требала да почива – рекла је Ксенија.

Она је објаснила да сматра да су управо новинари ти који требају да пруже пример не само Американцима већ и остатку света како се треба борити за своја права и за слободу говора.

– Сматрам да као друштво морамо отворено да разговарамо о овоме, јер је Бела кућа заправо кућа свих људи, свих Американаца који треба да знају шта се унутар њених зидова дешава, због чега снимање уживо треба да буде дозвољено. Зато верујем да сам урадила праву ствар – закључила је она.

Подсетимо, Бела кућа се до сада поводом овог случаја није јавно огласила нити контактирала ксенију, што је она у свом интервјуу и потврдила.

– Уопште се не плашим могућих казни, јер понављам, у Србији сам виђала људе како умиру за слободу говора, и ако ја у Америци сада треба да се бојим, питам се постоји ли уопште нада за овај свет – рекла је на крају Ксенија.

Оригиналан снимак њеног обраћања јавности можете погледати овде:

 

Извор: Телеграф.рс