Издвајамо Србија

ОКСФОРД ИСТРАЖУЈЕ СНС БОТОВЕ: То су “сајбер трупе” које вређају, тролују и величају владајући режим

У истраживању су ботови јасно повезани са СНС, а као карактеристика српских ботова издваја се „јасна хијерархија и структура извештавања, те развијена координација“

Универзитет у Оксфорду спровео је истраживање о ботовима у читавом свету, како то они функционишу и манипулишу мишљењем народа преко друштвених мрежа.

Loading...

Називају их „сајбер трупама“ које финансирају владе. Међу светским ботовима, своје запажено место нашли су и ботови из Србије, односно СНС.

Упоредили су 28 земаља, међу којима су Аргентина, Азербејџан, Аустралија, Бразил, Кина, Чешка, Немачка, Индија, Иран, Израел, Мексико, Северна Кореја, Филипини, Пољска, Русија, Србија, Сирија, Турска, Украјина, Енглеска, Америка, Венецуела, Вијетнам.

У првој табели о стратегијама, средствима и техникама за манипулацију на друштвеним мрежама, српски ботови су представљени као активисти који највише остављају коментаре који одговарају тренутном режиму, као и националистичке коментаре на друштвеним мрежама, а у комуникацији са људима вређају, тролују, негативно реагују на друге.

Истраживаче је занимало које су стратегије ботова, на који начин шаљу поруке и како функционишу.

Друштвене мреже су постале, за младе људе, средство којим се служе да износе своје политичке ставове, тако да су Фејсбук и Твитер постали погодно тло на којем се ботови труде да креирају и намећу мишљења о одређеним политичарима.

У другој табели видимо да су ботови у Србији на вези са канцеларијом (тадашњег) премијера, и Српском напредном странком.

Ево шта се још каже о ботовима у Србији:

Овде ботови отварају лажне профиле да би дали на значају влади и хвалили политику владајуће странке.

Слично, у Вијетнаму, влада има своје блогере који су одговорни за ширење партијских идеја.

Али, пошто су ботови постали све више политички ангажовани, платформе за друштвене медије постале су строже и почеле су да гасе лажне профиле. Као резултат тога, многи ботови су се вратили на личне профиле, и одатле настављају са хвалоспевима владајућем режиму, као и вређањем оних који имају супротно мишљење.

На пример, у Мексику, када су блокирани спам ботови које су спонзорисале владе за коришћење новинара и ширење дезинформација на друштвеним мрежама, сви су се вратили на своје личне профиле.

Ови такозвани „киборзи“ су сада распоређени тако како би избегли откривање и учинили да изношење ставова делује истинито.

У трећој табели нема информација колико су српски ботови плаћени (писали смо о томе да – бар неки од њих – имају плате и до 80.000 динара месечно), али као карактеристика српских ботова издваја се „јасна хијерархија и структура извештавања, развијена координација“.

 

Извор: Еспресо.рс

Loading...
loading...
loading...