Издвајамо Србија

ОН ЈЕ ЧИСТ ГЕНИЈЕ И НАЈПАМЕТНИЈИ ДЕЧКО У СРБИЈИ: Жарко (23) је победник свих победника Слагалице! (ВИДЕО)

Жарко Стевановић, студент београдског Факултета организационих наука, шампион је „Супер Слагалице“, у којој су се такмичили победници последњих 40. циклуса популарног квиза.

„Ово ми је био циљ кад сте ме позвали. Ово сам желео, мада су противници били веома јаки. Нећете ме видети неко време, доћи ћу поново за 20, 30 година“, нашалио се Жарко после проглашења победе.

У јануару 2011. године нешто је претраживао на интернету и „натрчао“ је на реч слагалица. Рекао је себи: „Што да не“ и послао пријаву за квиз који се више од две деценије емитује на Радио-телевизији Србије.

Жарко је најпре победио у 94. циклусу квиза „Слагалица“, а сада може да се подичи да је велики шампион, јер је победио све ривале, победнике последњих 40. циклуса.

Први пут је учествовао у овом квизу кад је имао само 16 година и тада је стигао до трећег места. Један је од најмлађих високопласираних такмичара у историји квиза (16 година).

Шест година касније, 23-годишњи Жарко је у суперфиналу 100. циклуса „Слагалице“ победио Владимира Николића (победника 64. циклуса).

После прве вечери, Владимир је имао благу предност 109:101, друге вечери Жарко је преокренуо у своју корист – 250:146, а већ после треће вечери било је јасно да ће млади студентоднети победу (367:212).

Последње четврте вечери, Жарко је само потврдио тријумф и „оверио“ шампионску титулу, резултатом 462:329.

У недавном интервјуу за часопис ФОН-а, Жарко је рекао да је од малена волео да чита и „гута“ информације.

„Интересовање за учешће у квизу ми се није јавило одједном, већ се скупљало годинама. Научио сам да читам са отприлике три године и одмах сам се ‘бацио’ на атласе и велике дечије енциклопедије, биле су ми веома занимљиве због слика, а и због разних спискова на пример главних градова, енглеских краљева и слично. Имао сам обичај да се не играм напољу, већ да седим у кући и читам… Та пракса се наставила и током млађих разреда основне школе, готово свакодневно сам уживао у таквим књигама и користио сам сваку прилику да читам. У том узрасту сам први пут и приметио квизове на телевизији, а актуелни су тад били Кешоловац са Дејаном Пантелићем, Руски рулет са Ирфаном Менсуром, Милионер са Иваном Зељковићем и наравно, Слагалица. Тад сам још примећивао колико знам и тестирао сам своје знање што сам више могао, ако нешто не бих знао пронашао бих по књигама и прочитао. Може се рећи да сам још у то време једва чекао да напуним довољно година да се појавим на телевизији и покажем себи и другима колико и шта знам“, рекао је Жарко.

Победник Жарко добио је 400.000 динара и пут у Турску, Мармарис, 10 ноћења, другопласирани Владимир добио је 160.000 динара и путовање шпанско летовалиште Коста Брава, а трећепласирана Сања добила 100.000 динара и летовање на грчком острву Самос.

 

Извор: Курир.рс/мондо