Србија

ПАТРИЈАРХ ОДБРУСИО ЗАЕВУ Нећеш славити Илинден у српском манастиру!

Партијарх Иринеј и Српска православна црква ударили су рампу македонском премијеру Зорану Заеву и забранили Македонији прославу њиховог највећег празника Илендена у манастиру Прохору Пчињском.

Како сазнаје наш лист, врх СПЦ са патријархом Иринејом на челу нема намеру да дозволи званичној делегацији Македоније са премијером Заевим на челу да посети манастир Прохор Пчинском и да у њему обележе Илинденски устанак из 1903, што је један од највећих празника Републике Македоније.

– Патријарх Иринеј изричит је у забрани. Како каже, све док се не поправи статус СПЦ и њених свештеника у Македонији нема разговора о могућности да се дозволи било којој делегацији из Скопља да посети манастир у Србији и у њему обележе Илинденски устанак и Дан Републике Македоније. Сам патријарх Иринеј и Патријаршија више пута су тражили од македонских власти да се нешто уради по питању статуса српских свештеника у Македонији, али су увек наилазили на зид државних институција у Македонији – каже наш извор из Патријаршије и додаје:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Патријарх Иринеј је љут и више пута је поновио: “Нема шансе да им дозволим да у нашем манастиру славе Илинден. Они су наше манастире на Косову хтели да дају Албанцима, па не могу сада у њима да обављају своје прославе” – каже наш извор.

Ивица Дачић, шеф српске дипломатије и први потпредседник Владе Србије, каже за “Ало!” да је питање да ли ће се Македонији одобрити прослава у српском манастиру, на територији Србије, искључиво намењено СПЦ.

– Република Македонија се сваке године обрати нама са захтевом за одржавање прославе. Ми као министарство и Влада тај захтев проследимо Српској православној цркви, а они нам углавном уопште не одговоре. То је тако јер је у питању манастир који је власништво СПЦ, тако да они морају да се сагласе са овим питањем – каже нам Дачић.

Подсетимо, премијер Македоније Зоран Заев изјавио је јуче у Сарајеву да је Србија велики пријатељ Македоније и да се нада да ће бити додатно унапређени добри односи који постоје између две земље.

“И председник Србије и нови премијер и министар спољних послова су пријатељи Македоније и ми гледамо само да то пријатељство унапредимо”, нагласио је Заев.

Он је навео да од власти Србије још није стигао одговор на захтев македонских власти да се македонској делегацији дозволи да годишњицу највећег македонског празника Илиндена прослави у Прохору Пчињском, на територији Србије.

“Надам се да ћемо добити одобрење, али ако га и не добијемо, нећемо се наљутити”, нагласио је Заев.

Извор: Alo.rs