Русија Свет

Пенс провоцира Русију: НАТО ће бранити Балтик

Потпредседник САД Мајк Пенс обећао је да ће та држава заштити НАТО савезнике од напада, укључујући и балтичке државе, које са нервозом посматрају све веће војно присуство Русије у региону, јавља АП.

САД са председником Трампом на челу, чврсто стоје иза нашег “ Члана пет који говори о међусобној заштити. Напад на једног од нас је напад на све нас“, рекао је Пенс новинарима на састанку са председницима Естоније, Литваније и Летоније у Талину.

Како наводи агенција, међусобна заштита је од виталног значаја за три мале бивше државе Совјетског савеза које се граниче са Русијом и које су биле под окупацијом совјетских трупа скоро пет деценија пре него што су поново постале независне 1991 након распада Совјетског савеза.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Примећујући да Трамп „зна да је безбедност основа нашег напретка“, Пенс је истакао да ће Америка и балтичке државе тражити нове начине за то јачајући и међусобну трговину која тренутно износи до 3,5 милијарди долара и све већи број међусобних инвестиција.

Он се претходно састао са председницом Естоније Керсти Каљулаид, председником Летоније Рајмондсом Вејонисом и председницом Литваније Даљом Грибаускајте.

Естонија тренутно председава ротирајућим председништвом 28-члане Европске уније.
Такође је предвиђено да се Пенс обиђе НАТО трупе из Британије, Француске и САД које се налазе у Естонији.

Алијанса је распоредила око 4.000 војника и оружја у три балтицке државе и Пољској како би се супротставила присуству Русије у региону Балтичког мора.

Пенсова посета Естонији је прва тачка европске турнеје, после које следе Грузија и Црна Гора, два друга региона који се, како наводи АП, суочавају са снажним притиском Русије.

Извор: Vestionline/ Tanjug