loading...
Свет

Пентагон тражи објашњење од Турске: Зашто сте купили од Руса С-400?

Турска је савезница НАТО-а, а основ свих односа са савезницима лежи у томе да наоружање буде компатибилно. Када је реч о С-400, са друге стране, неопходно је објашњење, кажу Американци.

Пентагон рачуна да ће турске власти објаснити своју намеру да од Русије купе противваздушне комплексе С-400, изјавио је представник Министарства одбране САД Џеф Дејвис.
– Турска је савезница НАТО-а, а основ свих односа са савезницима лежи у томе да наоружање буде компатибилно. Када је реч о С-400, са друге стране, неопходно је објашњење – рекао је Дејвис.

Пре Дејвиса, забринутост због могућности да Турска купи С-400 изразио је и генерал Џозеф Данфорд.

На то је реаговао и сам председник Турске Реџеп Тајип Ердоган који је изјавио да не види због чега би САД биле забринуте у вези са преговорима Анкаре и Москве о куповини С-400.

Према његовим речима, ради се о осигуравању сопствене безбедности, „а у зависности од земље са којом је могуће то постићи, са њом ће се и водити преговори“.

Противваздушни систем С-400 „Тријумф“ представља изузетно прецизан систем за одбрану од стратешке и тактичке авијације, балистичких ракета, као и хиперзвучних објеката.

Тренутно ниједна земља у свету не располаже сличним ПВО системом као што је руски С-400, а досад је једини купац тих комплекса Кина.

Извор: Telegraf.rs / Sputnjik
loading...