Издвајамо Србија

ПО ВУЧИЋУ ЋЕМО УСКОРО СТИЋИ ШВАЈЦАРСКУ: Дижемо плате на 440 евра, незапосленост драстично смањена – УСПЕЛИ СМО!

Тренутно је просечна плата у Србији 409 евра, а до краја године износиће најмање 440 евра, рекао је председник Србије за РТС. Наредне или 2019. године Берлински самит ће се одржати у Нишу, најавио је Александар Вучић. Говорећи о дијалогу о Космету, каже да је задовољан реаговањима. Успели смо, сви причају о томе, каже председник.

Председник Србије Александар Вучић је за РТС рекао да је у Нишу пре четири године било 49.000 незапослених, а да је сада тај број 28.000. Верује да ће тај број за две године бити још нижи – испод 20.000.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Пре три и по – четири године било је 49.000 незапослених, а данас их је први пут испод 30.000. Верујем да тај број може још да се спусти. Не заборавите да већи број људи у ‘Леонију’ још није запослен, као и највећи број у ‘Цумтобелу’, и у ‘Имију’ у Нишкој Бањи. Верујем да ће бити још инвестиција и мислим да је то реално. Никада не можете у потпуности да гарантујете, али мислим да нисам претерао са том проценом“, рекао је Вучић гостујући у Дневнику РТС-а.

Председник каже да Ниш данас живи много другачије. „Можете да видите и по фабрикама које се граде да људи са много више оптимизма дочекују будућност него што је било раније“, истиче председник.

Говорећи о пет најсиромашнијих округа на југу Србије – Пчињском, Јабланичком, Топличком, Нишавском и Пиротском, председник Вучић је рекао да се увек највише чини за њих и да је највише инвеститора управо ту и доведено.

„Не заборавите да том делу припадају и јужни и источни крак Коридора 10. То је позивница за све инвеститоре – Софија, Скопље и Солун ће бити много ближе када завршимо. То ће значити директан увоз још већег броја турских, европских и других инвестиција. Увек ћемо пружати сваку врсту подршке за развој туризма и за све што је неопходно“, истакао је Вучић.

Најављује да ће се у Нишу наредне или 2019. године одржати и највећи самит у којем Србија учествује – Берлински самит, и да ће то значити велики бум за Ниш, изградњу нових хотела, конгресних капацитета и свега осталог.

„Сви отишли у менаџере, нема довољно занатлија“ 

„Цумтобел“ је данас најавио да ће највећи број радника које ће запошљавати бити високообразовани, а председник је рекао да ће се запошљавати и страна радна снага. Вучић објашњава да је то неопходно јер Србија нема довољно занатлија.

„Аустријанци кажу да је важно да имао високообразоване, али треба да имамо и друге. Ми на Коридору 10 немамо довољно наших радника, наше компаније увозе раднике из Македоније, Македонце и Албанце, јер немамо довољно заваривача, тесара“, рекао је председник.

Истиче да „Југоимпорт СДПР“ тражи 30-40 бравара и варилаца у Великој Плани и Смедеревској Паланци, али да их нема.

„То је порука за све, морамо више да поштујемо занатлије и више да их плаћамо у будућности, очигледно је да смо сви отишли у менаџере и изгубили оно што је најважније, оно што диже привреду“, навео је председник.

Каже и да је добро што је кренула расправа о томе колике су плате. „Веће су него што су биле, сада је 409 евра просечна, а пре три године је била 356 евра. Биће још већа крајем ове године – најмање 440 евра. Дакле, важно је да почињемо да разговарамо у другим категоријама јер када спустите незапосленост са 26 на 14 или 13 одсто, остаје да размишљате шта је ново што можете да понудите“, рекао је Вучић.

Говорећи о радницима који су радили у фабрикама које су затворене на југу Србије и којима се дугују плате и доприноси, Вучић је рекао да су у 99 одсто случајева фирме које су уништене у процесу приватизације од 2003. до 2009.

„Ти људи данас траже остварење одређених права, некада су потпуно у праву, некада не сасвим. Држава је већ помагала, два пута смо исплаћивали социјалне накнаде, јер смо то могли у складу са законом, али највећа помоћ су нова радна места, решавање питања из будућности, а не из прошлости. Не можемо свима све да исплатимо јер је неко уништавао по Србији. То су углавном дужни или приватни инвеститори, или друштвене компаније које су пропале, или је држава потписивала лоше уговоре. Када бисмо свима све исплаћивали, одмах бисмо банкротирали. Разговараћу са представницима Владе, помоћи ћемо – али видећемо како“, рекао је председник.

„Кренуо унутрашњи дијалог о Космету“

Говорећи о дијалогу о Космету који је најавио, Вучић је рекао да је задовољан реаговањима, јер се о томе прича.

„Видите да смо успели, сви причају о томе. Тај унутрашњи дијалог је кренуо, очекивано, имате много одговорних изјава озбиљних и одговорних људи попут Душана Ковачевића, али и многих других, до најнеодговорнијих изјава, али то је дијалог. Очекивали смо то и то је добро. Отворили смо ту тему“, рекао је Вучић.

Истиче да тај дијалог није замишљен тако да неко долази код њега у Председништво.

„Не. То је општедруштвени дијалог који ће бити подељен у више концентричних кругова, да се разговара на ту тему, да видимо да пробамо да будемо реални, да пробамо да решимо проблеме данас, а не да их остављамо деци сутра. Ако неко то разуме“, рекао је Вучић.

А ако, нагласио је, „сви људи у Србији разумеју да не треба ништа да се мења, да останемо са истим проблемима, да за децу ништа не решавамо, а да истовремено од државе увек тражимо још више пара, још више ствари да држава мора да решава, а да држава не може да их реши, онда то показује недовољну посвећеност решавању проблема и недовољну одговорност“, закључио је Вучић.

Председник Србије је у дводневној посети Нишавском и Пиротском округу. У Нишу је положио камен темељац за изградњу фабрике паметне расвете аустријске компаније „Цумтобел“. Обишао је и радове на реконструкцији Дома здравља у Нишу и изградњи новог Клиничког центра, а вечерас ће обићи и источни крак Коридора 10.

 

Извор: РТС