Србија

ПОДЕЛА КОСОВА! — ДАЧИЋЕВ ПРЕДЛОГ ШОКИРАО СРБЕ: Треба разграничити шта је српско, а шта албанско

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Први потпредседник владе и лидер СПС-а Ивица Дачић каже да ће приликом дијалога о Косову са председником Србије Александром Вучићем још једном проверити могућност „разграничења“ на „српско и албанско“ за које се, подсећа, годинама залагао, а да ће, уколико то не буде прихватљиво, свакако покушати да пружи свој допринос у налажењу трајног решења.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Разграничења или како год да се зове. Шта је српско, шта је албанско. У договору Срба и Албанаца то је једино могуће трајно компромисно решење, уз посебан статус за наше цркве. И уз зајединцу српских општина на југу Косова“, навео је Дачић у ауторском тексту за „Блиц.“

По његовом мишљењу, морамо да признамо и да се суочимо са не тако пријатним чињеницама, од оне да Албанци не зеле да буду део Србије до оне да немамо ни снаге а ни потребе да ратујемо, јер тамо више немамо шта да добијемо.

„Никада Приштина неће признати власт Београда, ни по коју цену, и ту чињеницу ни једног трентука не треба да заборавимо. Тако Срби никада неће пристати да буду део Косова или Албаније нити ће Северна Митровица или Лепосавић икада признати власт Приштине,“ каже Дачић.

Он истиче да је решење могуће само ако будемо свесни да нешто за ту будућнсот морамо и да дамо али и да, због те исте бдућности нешто морамо и да добијемо.

Бојали смо се чланства Косова у Унеско, али ако уђе у Интерпол ове две опасности нам прете

То давање и добијање, биће, како оцењује, најтежи задатак у целом процесу, у коме морамо да покажемо колико смо зрели и свесни свог положаја и могућности.

Најлакше је рећи не дамо ништа и тражимо све, „али ту врсту алавости и глупости треба избећи“, сматра Дачић.

„Косово јест наша вредност али само у оној мери у којој се према њему тако понасамо. Ми смо ти који му одређујемо вредност и важност уз само један услов, услов свих услова наше будућности. Она не сме да буде крвава И то мора да буде наша црвена линија,“ истакао је потпредседик владе.

Све остало, ће, како каже бити ствар мудрости и способности да преговарамо.

А дијалог о томе први је корак додаје он.

Дачић је уједно критиковао оне у опозицији који су, како каже, позив на унутрашњи дијалог претворили у монолог „силних истоветних гласова о Вучићу“ углавном на страницама неких новина.

„Цела ова хајка на личност не говори ништа друго до да је многима у опозицији Вучић дража тема од оне која је Србији важна. Они Косовом једноставно не зеле да се баве“, навео је лидер СПС-а.

Ни он, додаје, не жели да се бави њима.

„Позив су добили, својим одговором су показали да нису дорасли ни самом питању а камоли одговору и још једном сисли са пута којим се иде у будућност, бирајући, немоћни, да остану тамо где се осећају најсигурније, у прошлости,“ оценио је он.

Будућност, је, каже Дачић, резервисана за оне који се не плаше озбиљних питања.

На тај однос, каже, више не тера сама политика, него свест да смо генерација која због будућих генерација косовски чвор мора да реши.

„Ако то не урадимо данас, буквално смо осудили будућност нашу и наших потомака. И они неће бити у прилици да на раманима носе торбице са лаптопом него ће носити пушке о рамену, а прави топови ће им бити ралност а они њима храна. Зато морамо да разговарамо о решењима косовског питања“, закључио је он.

 

Извор: Tanjug / Blic.rs