Издвајамо Православље

Православни верници данас славе свеца који је КРСТОМ У РУЦИ заштитио град од ВОЈСКЕ!

Након што је видео Исуса, упознао се са апостолом Петром који га је касније поставио за епископа у Тавромену на Сицилији

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Српска православна црква и верници данас славе светог свештеномученика Панкратија, епископа тавроменијског.

Овај светитељ рођен је у Антиохији у време када је Господ Исус ходао као човек међу људима на земљи.

Након што су чули за Христова чуда Панкратијеви родитељи пожелели су да виде Господа Чудотворца. Заједно са Панкратијем дошли су у Јерусалим, где су видели Исуса, чули Његове речи и видели Његова чудеса. Ту се Панкратије упознао са апостолом Петром.

По вазнесењу Господњем и родитељи и син крстили су се у Антиохији. Панкратије се повукао у неку пештеру у Понту, где га је апостол Петар нашао, па у договору с апостолом Павлом поставио за епископа тавроменијског на Сицилији. У том граду свети Панкратије починио је велика чудеса: разорио идоле, крстио некрштене, а утврдио крштене и добро је управљао црквом Божјом.

Неки незнабожни војвода Аквилин, након што је чуо да је цео град Тавромен постао хришћански, пошао је с војском у тај град да га поруши и поубија све хришћане. Панкратије свети охрабрио је верне да се не боје, а сам са својим свештенством изашао је ван града носећи у руци непобедиво оружје – часни Крст.

Када се војска приближила граду, на њу је пала нека тама и обузео је страх велик. Настала је велика пометња тако да су се нападачи окомили један на другог, изболи се и исекли мачевима. Тако је Божји угодник Панкратије спасио град и своје стадо силном својом молитвом пред Господом.

Најзад, убијен је камењем од неких завидљивих и злобних незнабожаца, и упокојио се у Господу. Његове свете мошти налазе се у Риму.

 

Извор: Телеграф.рс