Православље

ПРЕПОДОБНА КСЕНИЈА – ЗАШТИТНИЦА ЖЕНА: Помолите јој се овим речима и чуваће вас целе године!

Како је реч о великој светитељки која се целог живота борила за право жена да саме одлучују шта ће радити са својим животом, Ксенија се и данас сматра заштитницом лепшег пола.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Преподобна Ксенија Римљанка рођена је у Риму као јединица знаменитог сенатора. Од малена је била привучена љубављу према Христу и желела је да се замонаши. Међутим, њени родитељи су захтевали да се, као и све остале девојке тог времена, и она када дође време, уда.

Како би то избегла, Ксенија је заједно са своје две робиње побегла од куће. Настанила се на острву Коа где је, заједно са робињама, основала девичанску породицу и потпуно се посветила молитви и љубави према Исусу.

Тако је провела цео живот, а списи говоре да је, иако племићког порекла, увек била одевена бедније од било које друге монахиње и да ја на хлеб који једе често посипала пепео из кадионице.

Предање каже да је умрла око 450. године када се над манастиром појавио „венац од звезда са крстом у средини, сјајнијим од сунца“.

Верници и данас обилазе гроб Преподобне Ксеније Римљанке јер се верује да њене мошти доносе исцељење сваке болести, као и срећу онима који их дотакну.

Како је реч о великој светитељки која се целог живота борила за право жена да саме одлучују шта ће радити са својим животом, Ксенија се и данас сматра заштитницом лепшег пола.

Зато би даме данас требало да се суздрже од било каквог рада, нарочито оног везаног за кућу. Уместо тога, у част ове светитељке требало би да дан проведу у природи и одмору, као и да обавезно сврате до цркве и запеле свећу и изговоре ову молитву:

„У теби се, мати, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следила Господа Христа. Делима си учила презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Света Ксенијо, радује се дух твој.“

Верује се да ће жеље коју замисле у тренутку док се моле Светој Кеснији бити сигурно испуњена.

Псалам 50, најмоћнији запис у Библији: Од њега се тресу све нечисте силе!

 

 

Извор: Kurir.rs