Издвајамо Русија

ПУТИН ОТКРИО ДЕТАЉЕ ИЗ КГБ ЖИВОТА: Моје шифровано име је…

Председник Русије Владимир Путин саопштио је да још није одлучио да ли ће се кандидовати за председничке изборе 2018. године.

„Још има времена“, рекао је руски председник приликом сусрета с децом из Центра „Сиријус“ у Сочију, који је основан на његову иницијативу. Овде сваког месеца долази око 600 талентоване деце узраста од 10 до 17 година.

„За сада нисам одлучио да ли ћу напустити председничку функцију или нећу. Када будем одговорио себи на то питање, размишљаћу о наредном кораку. У свету има много интересантних занимања, то не значи да ћу морати да седнем и да се бавим само мемоарима. Политичком делатношћу се човек може бавити и изван оквира председничких обавеза“, додао је Путин.

„У Уставу постоји рок за председнички мандат. Чак су ми тражили да мењам Устав, али ја то нисам учинио и не намеравам то да учиним у будућности. Све је написано у Уставу“, рекао је Путин.

Руски председник је истакао да га највише привлачи делатност у јавним организацијама и екологија. „Имаћу чиме да се бавим“, закључио је Путин. Руски лидер се упознаје с научним радовима деце на којима су она радила током свог боравка у центру и одговара на њихова питања.

Има ли Путин наследника

Председник Русије Владимир Путин рекао је да је у светској пракси уобичајено да лидер који одлази представља одговарајућег кандидата који би, према његовом мишљењу, могао да га замени, али да коначну одлуку о томе доноси народ на директном и тајном гласању.

Путин је у разговору с децом истакао да живи нормалним животом и да покушава да свој дневни распоред направи тако да има времена за музику, спорт и за своје пријатеље.

Говорећи о друштвеним мрежама, руски председник је истакао да не разуме због чега људи имају потребу да се крију иза надимака и псеудонима, додајући да он нема ниједан налог на друштвеним мрежама. Он је, међутим, признао да је имао псеудоним док је радио у обавештајној служби. Његов псеудоним гласио је „Платов“.

„Тежак радни дан завршава се тако касно да ми више није до Инстрагама. Мислим само о томе како што пре да се домогнем кревета. Због тога, ако ћемо поштено, сарадници моје администрације, наравно, врло активно користе интернет у свим његовим облицима, али ја лично то не користим“, рекао је Путин и додао да зна да постоји око пет хиљада налога под његовим именом.

„Оно што тамо пишу у моје име нисам ја. Надам се да не пишу ништа ружно тамо, али у сваком случају то нисам ја“, рекао је Путин.

На питање ученика шта су за њега главне вредности у животу, руски председник је одговорио да је то, као прво, сам живот, а затим љубав и слобода.

Када је реч о музици, Путин воли да слуша класику, а омиљени композитори су му Бах, Бетовен, Моцарт, Рахмањинов, Лист, Шуберт, Чајковски.

Одговарајући на питање како излази на крај с агресијом на свој рачун, шеф државе је нагласио да што је човек интелигентнији, то се успешније контролише. „Мислим да ми то успева“, рекао је Путин.

Човечанство на прагу новог скока

Руски председник сматра да се човечанство налази на новој етапи развоја.

„Глобалне промене дешавају се увек, само разним брзинама. У средњем веку то је била једна брзина промена, у 20. веку друга, а у наше време та брзина је знатно повећана. То је повезано с накупљањем знања: што више знања има човечанство, то су брже промене. Поред тога, наравно, постоји феномен „акумулација, акумулација и скок“. Ми се изгледа налазимо на прагу тог скока“, рекао је Путин.

На питање какво је његово мишљење о идеји да се уведе јединствена светска валута, Путин је одговорио: „Идеја је добра, али је сада мало шанси да она буде реализована“.

Распад СССР-а највише утицао на Путина

Распад Совјетског Савеза је догађај који је највише утицао на живот Владимира Путина.

„Догађај у животу? Ставила си ме у тешку ситуацију. Није било ничега што би одједном променило мој живот, али било је… Покушаћу да одговорим озбиљно. То је, вероватно, распад Совјетског Савеза“, рекао је руски лидер.

Председник је нагласио да родитељи човеку увек желе добро, али да свако има право и на сопствени избор. „Ви, као будући родитељи, нећете имати права на туђи живот“, рекао је Путин.

Он је као пример навео да је сам одлучио да се упише на факултет без обзира на то што су га родитељи одвраћали од тога.

Према његовом мишљењу, процес формирања личности треба усмеравати, као и посебне таленте. Председник је нагласио да не треба ни пренебрегавати мишљење других људи.

Имамо довољно природних ресурса

Путин је одговорио на питање шта ће се догодити када буду потрошени необновљиви извори енергије, нагласивши да природни ресурси неће ускоро нестати. Истовремено, појављују се нове технологије чијом се израдом већ сада треба бавити. „Ми се тиме бавимо“, рекао је он.

Украјина се дави у корупцији

Руски председник је навео да се Украјина дави у корупцији.

„Актуелна власт стигла је на таласу борбе против корупције. То је била једна од застава под којима је опозиција ишла ка власти. Нажалост, ишли су кроз државни преврат. Они су, међутим, дошли на власт и какав је резултат? Сада има још више корупције, и то на највишим нивоима власти и око њих“, рекао је руски председник.

Путин сматра да политичари не смеју да спекулишу о проблемима попут, рецимо, корупције, него да предлажу решења.

„Живот је толико сложен и разнолик, да није могуће решити све проблеме на идеалан начин, и то нико не може, верујте ми. То не значи да томе не треба тежити. Немогуће је само спекулисати о овим проблемима, потребно је предлагати решења“, рекао је Путин.

Према његовим речима, корупција постоји у целом свету, а у земљама с транзиционом економијом, у којима још није регулисано законодавство и још не функционишу у пуном обиму чак ни економски закони, она расте.

„Није довољно викати ’држ’те лопова’, потребно је не красти. Због тога интерес за друштво и за мене представљају они људи који предлажу интересантна, можда и смела, напредна решења за кретање земље унапред, без обзира на то да ли су на власти или нису. С таквим ћемо људима, наравно, увек сарађивати“, навео је руски лидер.

Руски председник је нагласио да спекулације у вези с корупцијом могу да нанесу штету земљи, наводећи као пример резултате државног преврата у Украјини, након којег се корупција у земљи само повећала.

 

Извор: rs.sputniknews.com