Издвајамо Србија

ШОКАНТНА ОДЛУКА: Ко има казну за бус плус не може из земље!

Београд — Ако се грађанин не одазове на два судска позива, полиција добија налог да га приведе, а ако у томе не успе суд издаје потерницу.

Тако да уместо на летовању неплатиша ће завршити на суду, пише Политика у данашњем штампаном издању.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наплата прекршајних казни смањена је за осам милиона динара дневно од када је Уставни суд оценио неуставним члан 336. Закона о прекршајима.

По тој одредби, грађани који нису измирили новчане казне нису могли да добију возачку и саобраћајну дозволу нити потврду о регистрацији возила.

Портпарол Прекршајног апелационог суда Александар Илић каже да грађани на дневном нивоу, у целој Србији, избегавају да плате прекршајне казне за осам милиона динара мање у односу на период пре одлуке Уставног суда, која је донета почетком новембра прошле године.

Ако се грађанин не одазове на два судска позива, суд даје налог полицији да га приведе, а ако га полиција не пронађе – суд издаје потерницу. У таквој ситуацији грађанин може бити задржан на на граничном прелазу.

Недавно су медији известили да једна наша суграђанка није могла да изађе из земље зато што је гранична полиција у регистру пронашла да није платила казну за бус плус.

Из МУП-а нису одговорили на питање колико је ове године било враћено грађана са границе због неплаћених казни.

 

Извор: Б92