Србија

Шокантно! ШИПТАРСКИ ПОЛИТИЧАРИ открили шта значи Вучићев план за Косово

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)
Припштина — Актуелни косовски политичари подржали су позив председник Србије политичкој елити Србије за покретање унутрашњег дијалога о решењу питања Косова и Метохије.
Они то тумаче као уношење „новог духа реализма“ о косовском питању, док су аналитичари још увек скептични према тој иницијативи.

Одлазећи косовски министар за спољне послове Енвер Хоџај каже да је план Александра Вучића да реши односе Београда и Приштине добродошао као, како је рекао, преокрет у политици Србије према својој земљи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хоџај ово, како каже, „прекидање тишине“, интерпретира као „прихватање истине о независности и суверенитету“, које ће, како је рекао за БИРН, „отворити пут за друштвено помирење, регионалну сарадњу, европске интеграције и медјународну афирмацију“.

Косово је једнострано прогласило независност од Србије 2008. године, што Београд не признаје и Косово сматра својом територијом.

Хоџај каже да ако Вучић успе да трансформише српску политику према Косову, не само да ће на тај начин, како наводи, ослободи земљу од историјских митова и деструктивне политике, већ би истовремено учинио и велику услугу земљама региона да преважидју последице сукоба из прошлости.

„Сада је ред да Србија покрене унутрашњи дијалог и на тај начин генерише консензус на нивоу целе заједнице о прихватању и изградњи пријатељских односа са Косовом“, каже Хоџај.

Лидер Алијансе за ново Косово, бивши косовски председник и један од најбогатијих Албанаца у Европи и свету Беџет Пацоли такође подржава Вучићеву иницијативу и истиче да она „отвара пут ка нормализацији односа измедју двеју земаља“.

То би, такође, сматра Пацоли, требало да затвори тему несталих особа, што је, како каже, „озбиљна рана за многе породице широм Косова „. Албанка са Косова Нора Висока Велер, директорка Кембриџ Академије за глобалне послове, непрофитне организације у Великој Британији, изјавила је за БИРН да је „прерано за процену да ли се приступ Србије према Косову мења“.

„Према изјави председника Вучића, чини се да постоје покушаји (у Србији) да промени ставове унутар својих структура о својој историји, а ова чињеница је добродошла, нарочито ако председник Вучић охрабри Србију да се суочи са стварношћу, што значи да треба бити више реалан у односу на Косово“, рекла је она.

Извор: Tanjug