Издвајамо Србија

Штрајкачи у Фијату уместо „одговора“ добили „Протокол о окончању штрајка“

Штрајкачки одбор крагујевачког „Фијата“ саопштио је вечерас да је „уместо позива на преговоре, добио Протокол о окончању штрајка“, преноси РТС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство привреде предложило је раније данас представницима синдиката радника „ФЦА Крагујевац“ потписивање протокола које би омогућило започињање преговора радника и руководства „Фијата“, већ у понедељак, 17. јула, о захтевима радника који су у штрајку.

У штрајкачком одбору кажу да им се „за прекид штрајка не нуди ништа, осим напора Министарства за привреду да преговори постигну успех“.

Нуди им се, стоји у саопштењу, „да се два пута саплету о исти камен“.

штрајкачки одбор најављује да ће Министарству привреде, „у року од неколико сати“, доставити измењени предлог протокола у коме ће од Владе Републике Србије тражити да преузме свој део одговорности, као власник 33 одсто капитала у предузећу „Фијат крајслер аутомобили“.

штрајкачки одбор такође позива Владу да, како кажу, „приведе законима“ предузеће „Фијат крајслер аутомобили“ и онемогући да њихове процедуре буду изнад закона у Србији.

штрајкачи траже да Влада, преко представника капитала Републике Србије у управљачким структурама предузећа, иницира проналажење решења, а да државни органи примене Закон о штрајку и „силом закона и државе“, наложе предузећу „Фијат крајслер аутомобили“ да започне преговоре.

Министарство привреде саопштило је раније да је предложило потписивање протокола руководећи се значајем сваког радног места, и ради све што је у његовој моћи да пронађе све могућности да разговори отпочну што пре.

Почетак разговора директно би значило спречавање даљих негативних последица обуставе рада, јер наставак процеса производње и рада у Фијату представља најбоље решење за сваког радника Фијата, за град Крагујевац и целу Србију.

 

Извор: Vestionline.com