Издвајамо Регион

СРБИ ОДГОВОРИЛИ ХРВАТУ КОЈИ ЈЕ ОСТАВИО ИЗНЕНАЂУЈУЋУ ПОРУКУ НА АУТУ У СПЛИТУ: Ево шта су му поручили… (ФОТО)

Након објављивања текста невероватно је колико људи позитивно реагују на овакве ствари, то је само још један доказ да нам је свима доста ратова и мржње.

Човек из Србије који је на свом Фејсбук профилу објавио фотографију поруке, која га је дочекала у суботу вече на аутомобилу у Сплиту, изазвао је праву лавину позитивних коментара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На цедуљици закаченој на свом аутомобилу стајао је следећи текст:

– Баш ми је драго што видим ауто из Крагујевца, града где сам некад живео – становао у улици ЈНА (не знам како се сада зове), у оној згради на почетку улице с леве стране поред пруге за Краљево одакле је мој ћале (мајка је из овог града). Желим вам добар провод у Сплиту граду некад побратиму – писало је у поруци.

Након објављивања текста невероватно је колико људи позитивно реагују на овакве ствари, то је само још један доказ да нам је свима доста ратова и мржње.

– Мени није битно ста пише на папиру већ шта осећам у дубини душе. У ватерполу како сам навијао за Хрвате исто тако дан пре сам навијао за Србију и драго ми је сто су медаљу освојили. Хтели или не, ми смо Славени и исти народ – само је један у мору коментара људи који су са одушевљењем прочитали ову вест.

Заједнички је закључак с обе стране да ратови никада никоме нису донели ништа добро.

– Сами смо криви сто смо фашистима дозволили да нас заваде и покраду нам све што смо стварали толике године, а нажалост то раде и дан данас. Постали смо робови на своме – пишу из Хрватске.

Ово мишљење је наишло на одобравање и подршку многих.

– Потпуно си у праву политичари сеју мржњу међу људе да нас лакше држе под контролом, а ми обични људи треба то да превазиђемо, да се волимо и поштујемо без обзира на веру и националност – рекла је Мима.

Пљуштали су позитивни коментари са свих страна, људи огорчени на досадашње стање и однос између две државе, једва су дочекали лепе вести.

– То ми још увек даје наду у бољу будућност свих нас, а поготову млађе генерације. Ово је било сасвим нормално и пре ових ратова, деведесетих, људи су се дружили, помагали и сложно живели и нико није гледао које си вере или националности. Сваки леп људски гест ме обрадује и даје ми наду да ћемо се спасити од мржње и неслоге – закључила је госпођа из Сплита.

– Која националност, ми смо Југословени, то је за мене нација. Све остало су само страначка опредељења – пишу читаоци.

– Оваквих људи свима треба, ово је одлика људскости. Мени је лично драго када видим и туристе из Србије, причамо истим скоро језиком, слични менталитети. Људи су дошли да се одморе, купају, уживају, какво оштећење аута и глупости. Само глупи и ограничени могу да мрзе некога и то на основу националности, а да не познају карактерно особу – закључила је госпођа из Хрватске.

Али било је и оних који су скептични према овом гесту, наводећи да човек из Сплита коме је отац пореклом из Крагујевца очигледно није Хрват већ Србин.

– Ћале из Краљева, значи Србин, мајка из Сплита па сам Хрват, извини не бих, али морам мало мање да мрзим Србе од осталих Сплићана – неки су веома иронично прокоментарисали овај гест.

– Видите да је то Србин писао јер му је отац Србин, а мајка Хрватица. Националност је свугде по оцу, једино код Хрвата је увек националност хрватска без обзира да ли је један од родитеља мушко или женско. На овај начин су асимилирали велику већину Срба – закључио је Петар.

Једни су га подржали, са ставом да је крив његов отац што је дозволио да му се жена „пита“, други су позивали на опрез – да Латинима не треба никада веровати, али како год било, народу нико није угодио.

 

Извор: J.J.K. / Telegraf.rs