Издвајамо Србија

СРБИЈА ЋЕ БИТИ ЗЕМЉА ТУРСКИХ КУПАТИЛА: Вучић продаје српске бање Турској!?

Данашњи састанак српског и турског председника био је први званични састанак Александра Вучића и Реџепа Ердогана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган довешће у Србију 150 бизнисмена како би успоставили пословне контакте са српским привредницима, најавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, после састанка са Ердоганом у Истанбулу, рекао да верује да ће његов турски колега у најкраћем року посетити Србију и да га је замолио да то буде на више дана, како би могли да разговарају о свим регионалним и политичким темама.

Председник је констатовао да трговинска размена Србије са Турском расте из године у годину и да очекује ће се то и даље наставити.

– Имао сам разговоре са турским компанијама заинтересованим за текстилну индустрију, приватизацију наших бања и за неке друге области за које до сада нисмо видели такво интересовање турских инвеститора, рекао је Вучић.

Он је додао да верује да ће уз подршку Ердогана и Турске, то донети нове резултате, још више запослених и већи раст БДП-а Србије, што је за нас од великог значаја.

Вучић је истакао и да је Турска једна од земаља која је најважнија за пуну регионалну стабилност и мир.

– И ми поштујемо турску снагу, поштујемо и себе, и мислимо да можемо да изградимо добро и искрено пријатељство између српског и турског народа и српске и турске државе, закључио је Вучић.

Вучић је, на Ердоганов позив, у Турску отпутовао да би учествовао на 22. Међународном нафтном конгресу.

Ердоган би, иначе, најесен требало да дође у узвратну посету Србији.

Српски амбасадор у Анкари Данило Вучетић је, у интервјуу за турску агенцију Анадолија, рекао да је циљ те посете да се „што пре истраже могућности економске сарадње“ двеју земаља и додао да ће са Ердоганом у Србију стићи и група пословних људи.

Реџеп Тајип Ердоган посетио је Србију јула 2010. године, у време док је био премијер Турске.

Он је тада разговарао са српским државним врхом и обишао Нови Пазар.

Током те посете потписано је више меморандума о разумевању везано за изградњу путне инфраструктуре.

Друга линија Турског тока иде кроз Србију

Србија очекује да ће друга линија гасовода Турски ток проћи кроз нашу земљу и Западни Балкан, рекао је данас председник Србије Александар Вучић на 22. Међународном нафтном конгресу, који се ове године одржава у Истанбулу под девизом „Мостови ка нашој енергетској будућности“.

– Узимајући у обзир чињеницу да се тренутно гради Турски ток, Србија очекује споразум да један крак крене преко територије Србије и територије земаља Западног Балкана. Ова опција је, наравно, у интересу Србије и других земаља региона, рекао је Вучић у обраћању учесницима Нафтног конгреса.

У међувремену је изјавио да би преко Србије требало да иде „цев“ капацитета безмало 10 милијарди кубних метара гаса годишње. Србија би гас преузела од Бугарске и довела га до границе са Мађарском, а из Србије су могући кракови „према Приштини, Републици Српској и Хрватској“.

На највећем светском енергетском форуму учествује низ светских званичника, око 50 министара, шефова водећих светских нафтних компанија и више од 6.000 учесника укупно.

Турски ток биће кључни пројекат да се осигура снабдевање Турске гасом и да се диверсификују руте гаса ка Европи, рекао је турски министар енергетике Берат Албајрак, на свечаном отварању Светског нафтног конгреса.

Овај пројекат предвиђа изградњу гасовода преко Црног мора до европског дела Турске и даље ка граници са Грчком.

Међувладин споразум о Турском току Русија и Турска су потписале 10. октобра 2016. године. Први део предвиђен је за снабдевање турског тржишта гасом, а други за јужну и југоисточну Европу. Сваки огранак имаће капацитет од 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње. Укупни трошкови пројекта процењени су на око 11,4 милијарди евра.

 

Извор: Танјуг / Правда