Издвајамо Србија

СРБИЈА ЛЕЖИ НА ВЕЋЕМ БОГАТСТВУ ОД НАФТЕ: Ево зашто САД жели да истера Русе из наше земље и зашто су нас бомбардовали!

Фото: Јутјуб

Канадска компанија „Невсун“ окончала је истражне геолошке радове у околини Бора, у рејону Чукару пеки и недвосмислено потврдила да је ресурс који су истраживали најбогатије налазиште бакра и злата на свету

Према сазнањима Вечерњих новости, Канађани су уз садржаје бакра који иду и преко 20 процената на дубини од 600 метара пронашли и партију од 12 метара у којима садржај бакра иде и до 34 одсто у руди.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Процењује се да је вредност налазишта олова, цинка, сребра, никла, мангана, молибдена и бора на Космету и до 1.000 милијарди америчких долара

Пуни смо злата и бакра

Налазишта у којима проценат бакра превазилази један одсто сматра се профитабилним, наводе „Новости“.

У Рударско-топионичарском басену „Бор“ тренутно се експлоатише руда са највише 0,3 одсто бакра у руди.

Информације „Новости“ указују да је „Невсун“ добио и додатна истражна права да настави за потрагом за бакром и златом и у околини, јер постоје назнаке да је то лежиште далеко веће од оног које је до сада уоквирено.

Према подацима листа „Новости“, постоји још најмање 20 истражних поља, који се „наслањају“ на Чукару пеки и шире се ка зајечарском басену „Николичево“, у којима би требало очекивати резултате сличне онима који су већ потврђени.

Партнер Канађана у постојећем лежишту Чукару пеки је америчка рударска корпорација „Фропорт Мекморан“, једна од највећих компанија те врсте у свету.

Уз то Невсун истражна права за потрагу за бакром и златом у околини Бора дели са мултинационалном компанијом „Рио Тинто“, која се сматра највећом компанијом те врсте на свету.

Незваничне информације показују да би за активирање рудника у региону Чикару пеки требало инвестирати до пет милијарди долара.

Бестијална отимачина

Војни стручњаци сматрају да је рудно богатство које се налази на простору Србије и Космета један од разлога зашто САД и Москва по сваку цену желе да Србију приволе да уђе у њихов табор.

Партнер Канађана у постојећем лежишту Чукару пеки је америчка рударска корпорација „Фропорт Мекморан“, једна од највећих компанија те врсте у свету.

Штавише, тврде они, један од разлога НАТО агресије на нашу земљу управо је отимање огромних резерви угља, нафтних шкриљаца, али и бројних племенитих метала попут злата и бакра, којима је Космет пребогат!

Процењује се да је вредност налазишта олова, цинка, сребра, никла, мангана, молибдена и бора на Космету и до 1.000 милијарди америчких долара.

Резерве олова само у Трепчи износе 425.000 тона, а ту је и 415.000 тона цинка и 800 тона сребра; да су резерве никла 185.000 тона и кобалта 6.500 тона.

У руднику „Гребник“, јужно од Глине, доказане резерве 1,700.000 тона боксита.

Четири тоне боксита садрже две тоне глинице, из којих се добија тона алуминијума. „Гребник“ би, дакле, могао да произведе 425.000 тона алуминијума.

До сада утврђене резерве фероникла на Космету су 15,000.000 тона, али се процењује да су и много веће.

Само резерве косовског лигнита, показују процене, вреде око 500 милијарди долара. 

 

Извор: Вечерње новости / Информер.рс