Издвајамо Србија

СТАМАТОВИЋ ПОТВРДИО: Држава дала дозволу — Златибор добија највећу гондолу на свету

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре издало је грађевинску дозволу за прву фазу изградње панорамске гондоле на Златибору, потврдио је Спутњику председник Општине Чајетина Милан Стаматовић.

Дозвола је стигла после двогодишњег „рата“ између првог човека Чајетине и Министарства, које је више пута одбило да изда дозволу за градњу, уз објашњење да је захтев непотпун, али и због, како је наведено, техничких пропуста.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Политика је дебело уплела прсте у овај посао, али за нас на Златибору ово није политика већ — живот“, каже за Спутњик први човек Чајетине Милан Стаматовић, који не крије задовољство што коначно у рукама има дозволу за градњу гондоле.

„Све то је сада иза нас. Нећемо се освртати на оно што је било. Најважније је да су стручне службе схватиле да је ово добар пројекат, пројекат за опште добро, а не за добро појединаца, како је то понекад представљано. Радови почињу већ следеће недеље. Већина опреме већ је стигла“, каже Стаматовић.

Панорамска гондола која би требало да повеже Златибор и Чајетину инвестиција је вредна 13 милиона евра и у потпуности је финансира локална самоуправа. На поменуту опрему већ је потрошено десет милиона евра.

Пројекат од националног значаја, како кажу у Општини, иако скуп, и те како је исплатив, јер ће битно утицати на раст прихода од туризма у овом крају.

Девет километара најмодерније ваздушне трасе златиборске гондоле повезаће центар Златибора са ски-центром Торник, преко Рибничког језера, на ком ће се налазити међустаница. Гондола ће моћи да превезе шест стотина путника по сату у 55 засебних кабина са по десет места. Очекивања су да се инвестиција од 13 милиона евра врати кроз десет година, када се очекује да Златибор постане најпосећенија туристичка дестинација у Србији и региону са 10 милиона ноћења годишње и око милион посетилаца.

Одлуком СО Чајетина 2015. године основано је ЈП „Голд гондола“ Златибор чија је основна делатност превоз путника.

 

Извор: rs.sputniknews.com