Издвајамо Србија

СТАО И ФИЈАТ И КООПЕРАНТИ: 2.000 радника јутрос наставило генерални штрајк! Дневни губитак 440 возила!

КРАГУЈЕВАЦ – Око 2.000 производних радника компаније Фиат Крајслер аутомобили (ФЦА) у Крагујевцу наставило је јутрос генерални штајк, започет прошлог уторка, а због потпуне обуставе рада, у протеклих пет радних дана није произведено 4.400 модела фиат 500Л.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Монтажне траке у фабрици и даље стоје, а председник Штрајкачког одбора Зоран Марковић изјавио је ФоНету да су рад прекинуле и кооперантске фирме које матичну фабрику снабдевају деловима, што изазива додатне губитке.

Ми због штрајка дневно губимо 440 возила, а док монтажне траке у ФЦА стоје, не раде ни наши кооперанти, тако да се губици увећавају и код санбдевача. Већина наших кооперанатаа, свакога дана запослене враћа кућама, јер не желе да гомилају залихе, рекао је Марковић.

Он је казао да се очекује да данашњем скупу испред управне зграде присуствује и председник Самосталног синдиката металаца Србије Зоран Вујовић, али да је за сада неизвесно да ли ће њему бити дозвољен улазак у фабрички круг.

Производни радници ФЦА траже повећање бруто основице за обрачун зарада на 50.000 динара, другачију организацију посла ради растерећења радника који раде више операција, исплату остварених бонуса ефикасности и накнаду трошкова превоза за ангажовање ван стандардног радног времена.

 

Извор: Фонет