Издвајамо Регион

СВИ СТЕ ВИ БИЛИ СРБИ: Научно доказано да нема разлике између Срба, Хрвата и Бошњака

Мапа показује да нема неке разлике између народа у земљама нашег региона, односно између Хрвата, Срба и Бошњака

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како би Европа као и различити делови Азије и Африке изгледали да су границе рађене на темељу хаплогрупа, односно група које деле претка и могу бити један од начина посматрања генетског састава неке групе, показује ова карта коју је објавио један корисник Редита.

Из ње се види да, на пример, Британци имају више генетске сличности са Италијанима или Португалцима, него са много ближим скандинавским земљама попут Данске или Финске, али и да нема неке разлике између народа у земљама нашег региона, односно између Хрвата, Срба и Бошњака.

Из карте се могу ишчитати следеће хаплогрупе:

Хаплогрупа Р1б

Најчешће је присутна у земљама западне Европе, али и у неким деловима Русије као и средње Африке. У нижим процентима може се пронаћи и у источној Европи, западној Азији, као и деловима северне Африке и средишње Азије.

Хаплогрупа Р1а

Проширена је на великом подручју Евроазије, протеже се од Скандинавије, средње Европе, југа Сибира па све до југа Азије.

Хаплогрупа Н

Широко је распрострањена широм севера Евроазије, а може се пронаћи и на другим подручјима попут југоистока Азије, пацифичког подручја, југозапада Азије као и на југу Европе.

Хаплогрупа И1

Ова хаплогрупа најчешћа је у Шведској и на западу Финске. И-М253 носи 35-38 посто мушкараца у Шведској, 32,8 посто мушкараца у Данској , 31,5 посто мушкараца у Норвешкој и око 28 посто мушкараца у Финској, пише Индеx.хр.

Хаплогрупа И2

Ова хаплогрупа свој врхунац досеже на Балкану где су мушкарци, према неким истраживањима, највиши на свету са просеком висине од 185,6 центиметара. Овој хаплогрупи припадају Хрвати, Бошњаци, Срби…

Хаплогрупа Ј1

Распрострањена је на многим подручјима Блиског истока као и деловима Кавказа, Судана и Етиопије. Могуће ју је пронаћи и на северу Африке, југу Европе као и међу јеврејским групама, посебно онима са презименом Кохен. Много је ређа, али може се пронаћи у неким деловима Европе, у средишњој Азији као на индијском потконтиненту.

Хаплогрупа Ј2

Проналази се и у западној, средишњој и јужној Азији, деловима Европе и северне Африке, али најчешће се повезује са северозападом Азије. Сматра се да је хаплогрупа Ј2 потекла са подручја између Кавказа, Месопотамије и Леванта.

Хаплогрупа Е

Већина чланова хаплогрупе Е-М96 припада само једној од идентификованих подгрупа и тај узорак је изузетно редак. Е1а и Е-М75 налазе се готово искључиво у Африци.

Хаплогрупа Г

Хаплогрупа Г-М201 најчешће се проналази у Грузији, а може се пронаћи и међу мањинским становништвом Кавказа. Може се пронаћи, у мањем проценту, међу становништвом Европе, јужне и средње Азије као и северне Африке, преноси Индеx.хр.

 

Извор: Телеграф.рс