Издвајамо Србија

ТАБАКОВИЋ: Плаћамо и дугове Косова јер је та територија по Уставу део Србије

Београд — Гувернерка НБС Јоргованка Табаковић каже да Србија плаћа све дугове од деведесетих година, па тако и кредите Косова, јер је та територија по Уставу део Србије.

„Ово јесте специфично. Србија плаћа тај дуг, јер Косово сматра делом своје територије“, рекла је Табаковићева на заједничкој конференцији за медије са шефом Мисије ММФ-а Џејмсом Руфом и министром финансија Душаном Вујовићем.

Гувернерка је рекла да се „сви дугови из деведесетих година па надаље, на нивоу ММФ-а чија смо чланица, редовно усаглашавају и проверавају, и достављамо месечне извештаје о стању тих кредита, не само оних које имамо унутар проблематичног дела једне територије Републике Србије, што је Косово, него и сви заостали дугови из деведесетих година са Чешком Либијом, итд“.

Народна банка Србије сваког месеца доставља Министарству финансија извештај о износу рата дуга који се отплаћује, али колики год да је тај износ, он је важан јер држава мора да га плаћа, оценила је Табаковићева.

Гувернерка је као највећи успех НБС навела смањење удела проблематичних кредита у укупним пласманима банака, прецизирајући да је њихов ниво смањен за пет процентних поена, на 16,5 одсто, применом стратегије и акционог плана НБС који су донети под покровитељством ММФ.

 

Извор: Танјуг