Издвајамо Србија

ТАДИЋ ТВРДИ: Од Фијата смо добили више него што смо дали, услов уговора је била ТАЈНОСТ!

Фото:медија центар

Од Фијата смо много више добили него што смо платили, рекао је Борис Тадић, лидер СДС и бивши председник Србије.

Он је навео да је за техничко одржавање Заставе од 5. октобра до приватизације издвојено две милијарде евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он није желео да помиње детаље уговора да не би прекршио пословну тајну, која је, каже, пракса у аутомобилској индустрији, али је навео да је економске и друге детаље са руководством Фијата договарала влада са Мирком Цветковићем на челу.

Од њега су, каже бивши председник, тадашњи председник владе Цветковић и министар Млађан Динкић тражили да преговара са председником компаније Серђом Маркионијем у политичком смислу.

„Један од услова уговора је била тајност“, каже Тадић, који је позвао садашњу владу да испреговара да то више не буде тајна, наводећи да грађани треба да знају колико је новца тачно издвојено.

На питање зашто је испреговарано да уговор буде тајни, Тадић каже да нисмо имали идеалне услове за преговарање и додаје да је његова влада наследила 200 одсто задуженост у земљи, фиктивна радна места и тешке околности за довођење инвеститора.

Каже да су инвеститори инсистирали да уговор буде тајни, додајући да је пословна тајна пракса у аутомобилској индустрији због конкуренције.

„Грађани треба да знају колико је новца тачно издвојено и влада мора да преговара са руководством Фијата о томе да се не би поништио облигациони однос који има Србија у односу на Фијат“, рекао је Тадић на конференцији за новинаре.

Каже да је од 2012. године присутна апсолутна летаргија када је реч о Фијату, додајући да влада није завршила инфраструктуру око Крагујевца, није именовала чланове управљачких тела, није преговарала о увођењу новог модела. Тадић је навео и да Фијат у индустријском, економском и привредном смислу има огроман значај за Србију и да би требало замислити како би изгледала привреда у будућности и какав би био раст БДП-а без присуства те компаније.

Он је критиковао владу зато што, како каже, ништа није радила по питању довођења нових произвођача аутомобила и додао да влада мора да ради на томе да Фијат задржи, али не јефтином радном снагом него подизањем конкурентности.

Тадић је рекао и да Фијат у овом тенутку не размишља о одласку, а да би евентуални разлози за то били то што су више окренути тржишту САД и што имају технолошке платформе у другим земљама.

 

Фото: Медија центар

Извор: Тањуг