Свет

ТРАМП НИЈЕ ПРЕДСЕДНИК ВЕЋ МАРИОНЕТА! Ево ко одлучује…

Раздор који у новом америчком апарату траје пола године је озбиљна ствар која може да паралише читаву администрацију. Нови председник због свега тога није у могућности да било шта конкретно уради или да спроведе мере као одговор на оно што чини Конгрес.

С обзиром на реакције из Беле куће на усвајање пакета санкција против Русије, Ирана и Северне Кореје у Сенату, које су раније одобрене и у Представничком дому, аналитичар Саша Адамовић сматра да ће амерички председник Доналд Трамп највероватније потписати тај закон и неће ићи у конфронтацију са Конгресом, с обзиром да је тај пакет санкција изгласан са огромном већином.

За Русију немоћан, Немачка на њега љута

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Са друге стране, руски политиколог Дмитриј Михеев сматра да ће се Трамп сад потрудити да купи време. Понекад се таква питања у Конгресу повлаче и по два месеца, подсећа Михеев, а осим тога, ускоро код њих почиње званична сезона годишњих одмора, па је реално очекивати да ће то питање бити решавано тек у септембру.

За усвајање закона гласало је 98 сенатора, а против су само двојица, док је раније у Представником дому било 419 гласова „за“ и три „против“.

Тај пакет санкција има неколико аспеката, тумачи Саша Адамовић и истиче да то Трампу, што се тиче његове намераване политике према Русији, прави велике проблеме и буквално везује руке кад је у питању његова намера да побољша односе са Кремљом.

„Међутим, са друге стране, и о томе поготово пишу немачки медији, тај пакет санкција је заправо велики ударац на привреду Европске уније, привреду Немачке и бројне компаније које послују у енергетском сектору и раде на изградњи ’Северног тока 2‘, који је после ’Северног тока 1‘ за Немачку изузетно важан пројекат. Зато не чуди заједничка реакција Немачке и Аустрије које су се жестоко, барем на речима, успротивиле том пакету санкција“, напомиње Адамовић.

Тај аспект пакета санкција, додаје Адамовић, за разлику од оног руског, није нешто што смета Доналду Трампу с обзиром на његов однос према Европској унији или Немачкој и у складу је са његовом прокламованом гасном политиком коју је изнео у Пољској на састанку Иницијативе три мора.

Самоблокирање Америке се наставља

„Како сад ствари стоје, ево после шест месеци откако функционише Трампова администрација, размимоилажење између Доналда Трампа и дубоке државе се и даље наставља. Један од највећих проблема новог председника јесте што је заправо без номиналне подршке своје Републиканске странке и републиканских конгресмена“, резонује Адамовић.

Законски пројекти, попут Обамакера, не пролазе у Конгресу, констатује Адамовић, али са друге стране пролазе пакети помоћи армији Сједињених Држава или одобравање средстава за изградњу чувеног зида на граници са Мексиком.

Цепање, раздор до којег долази у Трамповој администрацији, према мишљењу Дмитрија Михеева, заиста је озбиљна ствар и значи да читава администрација може бити потпуно паралисана.

Трамп је сада заиста попут хроме патке (термин који се користи за политичке лидере који су при крају мандата и губе утицај) јер му управо те несугласице до којих долази у његовој администрацији, додаје Михеев, не дозвољавају да нешто конкретно уради или спроведе неке мере као одговор на оно што чини Конгрес.

„Трамп и Републиканска странка имају умногоме у виду и те такозване међуизборе који ће се десити следеће године. Обе стране ће чувати своје базе моћи које поседују. А у прелазном периоду биће пуно ситуација сличних тој са изгласавањем санкција“, закључује Адамовић.

Извор: Nenad Zorić – Jovana Vukotić / Sputnjik