Издвајамо Србија

ТУСК: Србија може у ЕУ по завршетку дијалога са Косовом!

Председник Савета ЕУ Доналд Туск истакао је да Србија може да рачуна на пуноправно чланство у ЕУ по завршетку дијалога са Приштином.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је на заједничкој конференцији за штампу након разговора са председником Србије Александром Вучићем казао да ЕУ рачуна на Србију, као што Србија може да рачуна на ЕУ.

„На крају дијалога стоји пуноправно чланство Србије у ЕУ. То је оно што смо обећали у Солуну и што смо спремни да испунимо“, нагласио је председник Европског савета.

„Србија је направила свој геостратешки избор одлучујући се за европски пут и ту нема повратка. Надам се да ће том избору следити и акције“, рекао је Туск.

Он је рекао да „после турбулентног старта ове године, данас Србија ангажује у дијалогу, разговарајући једни са другима, а не једни поред других.

Поздравио је даљу приврженост дијалогу и спремност да се настави, како у Србији, тако и са косовским партнерима даље разматрање будућих односа.

„За мене крај дијалога и српских реформских напора представља пуноправно чланство Србије у ЕУ. То је оно што смо обећали у Солуну и што смо спремни да испунимо“, подвукао је он.

Охрабрио је председника Вучића да настави реформе у области јачања владавине права истом снагом и упорношћу, са којом је остварен напредак у економији.

Снажна и одржива владавина права је главни сигнал да сте спремни за улазак у ЕУ“, поручио је Туск.

Туск је подсетио да је непромењена подршка ЕУ европској перспективи западном Балкану.

То је једногласно потврђено од старне европских лидера на Савету ЕУ у марту. Приступни процес ће зависити од вашег напретка у спровођењу реформске агенде“, објаснио је он.

Туск је посебно похвалио сарадњу Србије са ЕУ у савладавању изазова ирегуларне миграције.

„Захвалио бих вам на тадашњој и данашњој подршци. Надам се да ЕУ може да настави да рачуна на Србију, као што може Србија да настави да рачуна на ЕУ у пружању потребне подршке“, рекао је он.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу да је добио чврсту реч председника Европског савета Доналда Туска да ће Србија постати чланица ЕУ када испуни обавезе, али да је Србији потребан додатни стимуланс да би Србија завршила свој део посла.

„Постоји перспектива, и то је добро, али Србија жели да добије значајнију мотивацију“, рекао је Вучић после разговора са председником Европског савета и поручио да је сада време за разговор са лидерима Немачке и Француске, Ангелом Меркел и Емануелом Макроном.

Вучић је, на заједничкој прес конференцији са Туском, рекао да је задовољан разговорима, али да данас није било могуће чути конкретан датум, али када се заврше све предвиђене обавезе и реформе датум ће бити чиста формалност.

Он је додао да је разлог за то што се данас није чуо конкретан датум укупна ситуација у ЕУ и атмосфера која постоји у вези са процесом проширења.

„Али задовољан сам оним што сам чуо. Убедио ме је да рачунају на Србију, верујем му (Туску). И ми имамо доста да урадимо“, рекао је Вучић.

„Милсим да смо чули да постоји јасна опредељност, одлучност да, ако урадимо свој део посла, да ћемо постати члан ЕУ, како је ЕУ и обећала. Видећемо, урадићемо наш део посла. Моје мишљење је да би наши људи били боље мотивисани ако знају рок за улазак у ЕУ, али данас није било могуће добити конкретан рок“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре са Туском.

„Јасно је да у овом мандату не можемо да постанемо чланица, али се надамо да би то могло да буде могуће у следећем мандату Европске комисије, до 2019, 2020…“, рекао је председник Србије.

У изјави новинарима је пренео да се од Србије очекује завршетак дијалога с Приштином, као и реформи у области спољне политике и владавине права, и истакао да Србија може да заврши реформе, али да завршетак дијалога зависи од друге стране.

„Сада је време да се разговара са канцеларком Меркел и са председником Француске Емануелом Макроном“, приметио је председник Србије.

ЕУ разуме позицију Србије, каже, али је потребан додатни стимуланс да би наша земља завршила посао.

Ово је, каже, један добар састанак, „у мору састанака“ на путу ка коначном циљу – чланству Србије у ЕУ, нагласио је.

Вучић је додао да је задовољан данашњим разговорима са Туском, да су разговарали о реформама, укључујући и оне у области владавине закона, а регионална питања су заузела највећи део њиховог разговора, што је, како каже, природно и нормално.

„Разговарали смо о процесу дијалога са Приштином под окриљем ЕУ и перпесктивама и нашим предвиђањима у вези са тим. Шта ми видимо као могућност да завршимо тај процес, како то да урадимо и као да будемо подједнако задовољни или незадовољни у Београду и Приштини. Како да урадимо нешто за трајни мир у региону“, додао је Вучић.

Једна од тема била је и српска спољна политика.

„Добили смо неке сугестије. Учинио сам све да објасним наше ставове. Доналд (Туск) је пријатељ Србије, уме да се стави на наше место и разуме наше ставове“, рекао је Вучић.

Разговарали смо и о другим питањима у којима ћемо морати нешто да мењамо.

„Има ствари које треба да се узму у обзир или да се промене у будућности ако желимо да будемо чланица ЕУ“, рекао је он.
Вучић је рекао да се током разговора са Туском осећао као код куће јер са председником Европског савета разговара отворено.

Додао је и да се нада ће у што скорије време угостити Туска у Београду или неком другом граду Србије.

 

Извор: Танјуг