Издвајамо Србија

ВАШИНГТОНУ СМЕТА ШТО ЋЕМО БИТИ ДОМИНАНТНА ВОЈНА СИЛА У РЕГИОНУ: Траже податке о војној сарадњи Србије и Русије

Уочи посете председника Србије Александра Вучића Вашингтону 17. јула, демократски конгресмен из Њујорка Елиот Енгел у Kонгресу је представио извештај о одбрамбеној сарадњи Србије и Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У извештају се наводи да у року од 90 дана након његове објаве министар одбране треба да поднесе сенатском и конгресном Одбору за спољну политику податке о одбрамбеној и безбедносној сарадњи Србије и Руске Федерације, објавила је „Ал Џазира“.

– У свој извештај министар одбране треба да укључи попис система наоружања и војног хардвера, као и технологије процењене на милион или више долара које је Русија обезбедила Србији од 2012. године – наводи Енгел, високорангирани члан конгресног Одбора за спољну политику.

Додатно, тражи од Пентагона опис учешћа оружаних снага Србије на руским војним обукама и вежбама од 2012. године.

Тражи се попис свих руско-српских одбрамбених и безбедносних споразума такође од 2012.године, као и процена како земље које се граниче са Србијом процењују колику опасност оружане снаге Србије представљају по њихову националну безбедност.

На попису захтева су информације о руско-српској обавештајној сарадњи, затим у којој мери војна сарадња између Русије и Србије утиче на безбедносну и одбрамбену сарадњу САД-а и Србије, као и на сарадњу НАТО-а и Србије.

Вашингтону очигледно смета што ће Москва Србији послати најмодерније оружје уз помоћ којег ће Београд бити најдоминантнија сила у региону.

 

Извор: srbijadanas.com / Al jazeera