Србија

ВЕЛИКА ПОБЕДА СРБИЈЕ: Косово се ове године није кандидовало за УНЕСКО, а ево и зашто

Још један неуспех у евентуалном гласању за пријем Косова у Унеско, за њих би био велики ударац.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

За учлањење Косова у Унеско приштински званичници лобирају од 2009. године, а у новембру 2015. за само три гласа Косово није примљено у Унеско. Тада је гласало укупно 122 земље, 92 је гласало „за“, а 50 је било „против“.

Међутим, ове године ситуација је потпуно другачија. Иако је овакав потез био неочекиван, овогодишња кандидатура је изостала.

Ову информацију потврдио је и лидер Алијансе за ново Косово и један од најбогатијих Албанаца у Европи и свету, Беџет Пацоли.

– Жалим што морам да вас обавестим да се Косово није пријавило за чланство и то неће бити ни тема следеће конференције – рекао је Пацоли.

Тим поводом, контактирали смо бившег државног секретара за Косово и Метохију, Оливера Ивановића.

– Мислим да су Албанци заузети формирањем владе и да због тога нису имали времена да се баве питањем пријема у Унеско. То наравно не значи да ће и када буду формирали владу бити у бољој позицији, али у овом тренутку је у фокусу њихове пажње формирање владе. Мислим да се помало мења и атмосфера у Европи а и у Свету и нема толико оних који су заинтересовани да по сваку цену помогну Косово у настојању да буде члан једне тако важне организације – рекао је Ивановић за портал Србија Данас.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију, Милован Дрецун сматра да је разлог за изостанак кандидатуре недостатак подршке довољног броја земаља.

– Још један неуспех у евентуалном гласању за пријем Косова у Унеско, за њих би био велики ударац. Србија је спровела снажну дипломатску активност и од прве кандидатуре водила врло интензивну борбу. Са друге стране, и они који подржавају Косово, попут САД-а су такође били веома активни. Ово је показатељ да Косово не може да очекује нека масовнија признања. То такође показује да су далеко од евентуалног чланства у УН. Другим речима, одустали су од овогодишње кандидатуре само из разлога што би одбијање два пута за редом била превелика бламажа како за њих тако и за све оне који их подржавају – рекао је Дрецун за наш портал.

Извор: Srbija Danas