Издвајамо Србија

ВЛАСТ ЗАНЕМЕЛА! ЗВАНИЧНИК НАТО ПАКТА ОТКРИО: „Много више сарађујете са нама, него са РУСИМА“

Један од званичника НАТО алијансе, који ие задужен за западни Балкан, истакао је неке од највећих проблема нашег региона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Највећи проблем са којим се суочавате јесте повратак страних бораца, махом из Сирије и Ирака, који су тамо обучени, можда и радикализовани. Уз то, ту су и трговина људима, наркотицима, оружјем. Једино решење ових проблема је сарадња полиције и обавештајних служби земаља Западног Балкана, која нажалост није на оном нивоу попут оног у европским земљама – изјавио је званичник НАТО за „Блиц“.

Што се тиче сарадње Србије и НАТО, „Блицу“ је речено да је то то „квалитетан партнерски однос“, те да са стране Алијансе нема никаквих притисака на Србију да постане чланица.

– Ви то не желите, и нисте могли да будете јаснији по том питању. Ми то поштујемо и разумемо. НАТО мора да се постави као фактор који се пита на Балкану, јер је од деведесетих година било доста тешких догађаја. Западни Балкан је од кључне важности за НАТО, то је јасно. Сарађујемо одлично са Београдом, где имамо канцеларију, али и са Македонијом, која има снажну жељу да постане део Алијансе. Драго ми је да је криза тамо завршена, и у потпуности подржавамо демократску владу Македоније – рекао је представник НАТО.

На питање колики је опсег војних вежби Србије и НАТО, „Блицу“ је речено да је то „далеко више него са Русијом“.

– Ми са Србијом имамо изванредну сарадњу. Спроводимо велики број вежби, што српска јавност нажалост не зна. Стално читамо и слушамо о сарадњи са Русима, „Словенском братству“ (војна вежба)… Да ме погрешно не разумете, ми се не мешамо, ви сте неутрални и то је ваше право, али исто тако треба да знате да је права прича следећа: Србија војно и економски сарађује далеко више са НАТО и ЕУ, него са Русијом.

С обзиром да се питање евентуалног српског чланства у Алијанси константно враћа, како у појединим домаћим, тако и страним медијима, а због неоспорне сарадње Србије и НАТО, званичник каже:

– Бити неутралан не значи бити неактиван. Аустрија, Швајцарска, Шведска…све су то војно неутралне земље, али посвећене светској стабилности и миру. Управо због тога имају партнерску сарадњу са Алијансом, али и везе и одређене односе са Русијом. Тако је и са Србијом, коју сматрамо кључном државом за мир и стабилност у региону – истиче званичник.

На питање о незаобилазном статусу Kосова, као и KФОР снагама у јужној српској покрајини, каже:

– Не признају све НАТО чланице Kосово. То је појединачно питање за сваку од 29 земаља чланица, али се сви слажу да Kосово мора бити безбедан регион који не угрожава мир на Балкану. Управо због тога што не постоји уверење да је то време дошло, KФОР је и даље доле, и то, подсетићу, на иницијативу Савета безбедности УН. Недавно сам посетио Kосово, и видео да Срби на северу воле што је KФОР ту, имају поверења у њих – истиче званичник за „Блиц“.

Kада је реч о најави стварања војске Kосова, речено је да „НАТО није дао сагласност за тако нешто, јер услови још нису испуњени“, мислећи пре свега на уставну процедуру и гласање у парламенту, где поверење таквом потезу треба да дају све етничке групе, укључујући и Србе.

 

Извор: Vladimir Filipović / Blic.rs