loading...
Србија

ВОЈСКА У РАСПАДУ, А ВЛАСТ ГЛУМИ СИЛУ: Мажу нам очи “стелт” миговима, а возила иструлила!

Тужно Причају бајке о војницима попут Рамба, праве параде и сликају се, лажу народ, а користимо неисправна возила ЈНА, тврди Новица Антић, председник ВСС

 

Док се председник Србије и врховни командант војске Александар Вучић с остатком државне врхушке хвали опремљеношћу наших јединица, на сва уста говори о „миговима“ и којекавим одбрамбеним системима који месецима никако да стигну у земљу, реалност је прилично тужна.

Српски војници су свакодневно изложени опасности јер се превозе возилима још из периода ЈНА, од којих је већина технички неисправна!
– Та возила су стара 30 година и више, 80 одсто их је из периода ЈНА, а већина је технички неисправна. Иако војска има капацитете, возила се одржавају по високим ценама у приватним фирмама. Набавке се не планирају по стварним потребама војске, тако је 2015. године извршена набавка 80 путничких возила „фијат 500 Л“, иако су приоритет теренска возила – наводи Новица Антић, председник Војног синдиката Србије.

Он истиче да су војници који се превозе лошим возилима изложени опасностима.

– Недавно се једно такво возило преврнуло због неисправности, а наши припадници су повређени. На све стране је шупље, а с друге стране спремамо смотру 1.500 војника у стилу Рамба, фарбају и шминкају стара возила… Споља гладац, а унутра јадац. Све је то шминка! – сматра Антић:

– Хвале се да смо сила, а заштитна опрема је неисправна. Те приче о војницима попут Рамба, о суперсили, то су приче за малу децу. Гладан војник не ратује! Причају бајке, праве параде и сликају се, лажу народ!

Сличног је става је и војни аналитичар Александар Радић, који каже да није чудно у каквом су стању возила ВС, с обзиром на то колико су стара.
– Лепо је што се власт хвали да смо сила, али то је политички маркетинг. Реалност је да је већина опреме из времена бивше Југославије – истиче Радић:
– Много је приоритета на које треба утрошити паре, а власт је усредсређена само на оно што им даје велику медијску пажњу, коју им не би дала куповина теренских возила. Они желе континуирану медијску промоцију, сталне аплаузе, хвале се да смо велика сила, а реалност је заправо другачија.

 

Срето Малиновић
СТВАРА СЕ ЛАЖНА СЛИКА О РЕАЛНОМ СТАЊУ

Пензионисани генерал Срето Малиновић каже за Курир да потреба државног врха да истрчава с неким стварима које одударају од правог стања вређа све припаднике Војске Србије, који морају да ћуте:
– Ствара се медијска слика у којој је војска малтене спремна, обучена, опремљена свим потребним материјално-техничким средствима, да може да одговори свим изазовима, што де факто потпуно одудара од реалности. Ствара се лажна слика о могућностима и стању борбених система и средстава у војсци, што на неки начин уљуљкава грађане у вери да је то тачно, није! Треба поставити приоритете.

 

Извор: Kurir.rs

 

 

loading...