Свет

Вокер: Рат у Украјини је резултат „Руске агресије“, Америка треба да се укључи у процес!

„Ситуација у Донбасу не може се описати као „замрзнути конфликт“, већ као „врућ рат“, изјавио је специјални представник САД за Украјину Курт Вокер, који се налази у саставу америчке делегације која је данас допутовала у источну Украјину.

– Допутовао сам лично како бих се упознао са ситуацијом на лицу места. Могу рећи да је у питању ужасна трагедија, будући да знамо да је Украјина земља која је у развоју. Наш главни задатак је да успоставимо територијалну целовитост и суверенитет Украјине – рекао је Вокер у интервјуу за телевизију „112 Украјина“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је такође навео да би САД требало активније да се укључе у процес решавања проблема Донбаса, као и да је потребно пронаћи стратешко разумевање конфликта како би се рад наставио.

Упитан да ли САД разумеју да није у питању грађански рат већ „агресија Русије“, Вокер је рекао: „Да, ми то разумемо, видели смо како је конфликт почео“.

Специјални представник САД намерава да у наредних неколико дана одржи бројне сусрете са представницима „нормандијске четворке“, ЕУ, ОЕБС-а, као и са представницима Велике Британије који су задужени за решавање конфликта у Донбасу.

Извор: Vestionline.com