Издвајамо Србија

ВРЕМЕ ПРОЛАЗИ РУСКИ АВИОНИ НЕ СТИЖУ: Под знаком питања да ли ће мигови из Русије стићи следећег месеца

МиГ-29 (Фото: Јутјуб)

Допремање шест мигова из Русије касни већ месецима, а питање је да ли ће стићи и до августа, што је последњи рок који су јавно поставили највиши државни званичници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како сазнаје „Блиц“, и даље се тражи најповољнији начин њиховог транспорта, не зна се да ли ће бити допремљени у деловима или састављени, а још није прецизно договорено ни где ће бити ремонтовани.

Поклон Руса Србији у виду шест авиона помпезно је најављен још јесенас, а у децембру је тадашњи премијер Александар Вучић са руским министром одбране Сергејом Шојгуом и званично договорио донацију. Тада је речено да ће авиони из Руске Федерације у Србију стићи за три месеца, да би у марту из Владе поручили да ће цео посао бити окончан за неколико недеља.

Прошли су месеци, а мигови никако да слете на батајнички аеродром. Од државних званичника могло се чути да се чека да председник Русије Владимир Путин потпише указ, да би тадашњи министар одбране Зоран Ђорђевић 1. јуна изјавио да ће руски авиони стићи у Србију за два месеца.

Ипак, добро обавештени извор „Блица“ наводи да је и то мало вероватно, јер су Руси тек недавно завршили свој део посла који је морао да се спроведе у државној администрацији. Тек сада треба да се одлучи на који начин ће авиони бити допремљени и где ће бити ремонтовани.

– Много тога је у овом тренутку непознато. Не зна се како ће бити транспортовани, да ли ће бити транспортовани у деловима, да ли ће их допремати руски пилоти… Такође, није договорено ни колико ће авиона бити ремонтовано у Русији, а колико у Србији, да ли ће бити допремљени у нашу земљу, па ће само неки делови бити послати на ремонт у Русију. И даље се тражи најповољнији начин – наводи наш саговорник.

Према неким информацијама, мигови би требало да дођу у неколико транши, не свих шест одједном, а велика је вероватноћа да им се скину крила и још неки делови, па да буду достављени транспортним авионима. Ипак, то још није званично договорено.

Генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић је пре две недеље је за сајт Тангосиx изјавио да су завршене све неопходне процедуре у Русији и да смо сада у фази регулисања начина транспорта летелица, као и да се тражи оптималан модел у погледу цена и рокова.

– Сад смо фокусирани да што пре почне реализација Фазе 1, предекспортна припрема и довођење авиона на ИЦАО стандард, као и да уговор са МиГ-ом за Фазу 2 такође што пре почне да се имплементира. Он се односи на ремонт и на прелазак на одржавање по стању наша 4 авиона, односно и додатних 6, како буду стизали на ред. Дакле Фазе 1 и 2 су нам сада у фокусу и оне се у ствари паралелно одвијају. Фаза 3 која подразумева дубљу модернизацију доћи ће на дневни ред након тога – рекао је Зрнић.

Оно што је извесно је да ће поклон од Русије морати да се плати, јер су неопходна велика улагања. Према првим проценама, за ремонт и модернизацију донираних мигова и још четири која Србија већ има мораће да се потроши око 185 милиона евра, а тај новац требало би да буде издвојен у неколико етапа, вероватно у наредне три године.

„Блиц“ је контактирао Министарство одбране, како би добили званичне информације о допремању руских авиона у Србију, али из кабинета Александра Вулина одговор није стигао.

 

Извор: Блиц