Издвајамо Србија

ВУЧИЋ: КиМ је питање које стопира све нас! Драматично смо смањили незапосленост, ми смо звезде ММФ-а!

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Кључна ствар која нас све време стопира је питање односа према Косову и Метохији, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Он је додао да има план, али да иницира широк друштвени дијалог о том питању јер жели да чује и шта други мисле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Мислим да добро знам и историју и стварне односе. Шарл де Гол је рекао да без реалности политика нема никакву вредност“, рекао је Вучић за Пинк телевизију.

Као што се уљуљкујемо увек да можемо да радимо мање, а да зарађујемо више, исто тако, објаснио је, по питању Косова и Метохије волимо да мислимо да ће доћи нека власт, па ће то да реши.

Тако неки мисле да отерају и Србе из Грачанице по хрватском моделу. Неће моћи ни то, нити ми да било кога физички чистимо. То више није реално“, казао је Вучић.

Истакао је да бисмо имали снагу морамо бити реални, рационални и озбиљни.

„Косово и Метохија је историјско питање, за које је тешко оптуживати било ког у прошлости. Сви су правили грешке, јер нико није желео рационални да сагледа ствари“, рекао је он додајући да то не значи да признајемо Косово.

„Али, то тако не иде…Морамо бити реални, рационални и озбиљни. Питам људе, на пример, како ћемо имати српску власт у Малишеву и Штимљу? Највише волимо себе да лажемо“, приметио је Вучић и указао да је реч о историјском питању, те тешко да можемо и Милошевића да кривимо за то.

Подсетио је да је, историјски, проблем почео 1878, када је формирана Призренска лига, чији је основни циљ формирање Велике Албаније, те да Албанци 1946. године формирају трећу Призренску лигу у Њујорку, где је најјаче упориште албанске дијаспоре и од тада су нам, каже, нанели много штете.

Неки ће, оценио је, рећи: Ево га, хоће да призна независност Косова.

„Ако оставимо деци нерешено ово питање, опет ће наша деца да се бију, јер је питање да ли ће се решити за 10, 20 или 100 година“, рекао је Вучић.

„Морамо да поставимо ствари у реалне оквире. Шта можемо да остваримо, а шта не, али да не спречавамо будућност за нашу децу. Док то не решимо, имаћемо замрзнут конфликт и никада се нећемо из тога извући“, рекао је председник Србије.

Разговараће, истиче, са свима који то хоће, ко неће – не мора. . . нека разговарају академици, црква, историчари, политичари и обични људи, истакао је Вучић.

„Ево отварамо дијалог и вечерас и разговараћу са свима који хоће“, рекао је Вучић.

Он је казао да добро зна стање на Косову и Метохији, да добро познаје историју и стварне односе.

Позвао је да се сагледа каква је наша реалност, подсећајући на историју албанског питања које датира још из 1878. године, када је формирана Призренска лига.

Указао је да су Албанци пружали жесток отпор и после Другог светског рата, а да су трећу Призренску лигу формирали у Њујорку одакле лобирају за своју ствар.

„Имали смо проблеме све време у току бивше Југославије. Никада нисмо, учили албански језик, као што и ретко учимо мађарски језик, јер смо себи дали за право да имамо империјалну свест. Нисмо се трудили да их разумемо и видимо шта желе да бисмо предвидели и разумели потезе, да бисмо били спремни и пружили одговор, да не би било увек тенкова, јер ако доведу и они тенкове настаће велики проблем“, објаснио је.

Председник Србије је рекао да је политика Србије политика слободе, независности и суверености и да сада размишља о наслеђу које ће оставити.

Личне амбиције нема, политички је реализовао све своје амбиције, каже.

„Немам за шта лично да се борим, морам да вратим народу за указано поверење“, истакао је.

Оставио је иза себе уређену касу, јавне финансије под контролом и смањени јавни дуг.

„Огроман посао смо направили, драматично смањили незапосленост и поправили стање“, рекао је.

„Ово што смо сми урадили, спроведене реформе уз пад незапослености ће ући у уџбенике. Ми смо постали звезде ученика ММФ-а. Немамо проблема са курсом, инфлацијом, биће повећаване плате и пензије“, рекао је Вучић.

Такође, рекао је да је данас стање у трезору око 110 милијарди динара боље него планирано, што, каже, нико, па ни он сам, није очекивао.

Сада се, додаје, поставља питање шта смо оставили деци и јесмо ли им решили један од кључних проблема, проблем Косова и Метохије.

Вучић је изјавио да је његова обавеза да позове све на разговор о Косову и Метохији, те да жели да чује и мишљење опозиције и како би они решили тај проблем, јер не жели да прихвати да је одговорнији по том питању од њих.

„Моја је обавеза да позовем све, јер увек постоји могућност да се чује паметна идеја, али и да грађани чују… Што се економије тиче, нисам чуо ништа четири године ниједну паметну реч или савет што се еко тиче. Ако сте га ви чули, кажите ми. Шта су смислили у ове четири године и урадили у 15 година.. Можда у вези са КиМ чујемо неко паметно решење“, рекао је Вучић.

Он је истакао да не жели да прихвати да је одговорнији од њих за дешавања на КиМ и у земљи, јер се у њихово време десио 17. март и противправно признавање Косова и Метохије.

„Али, нема проблема, ја сам крив. Али, дајте ми решење“, рекао је Вучић.

Волео би, понавља, да му кажу шта је решење.

„Ја ћу да их саслушам и да им кажем шта ја мислим. Не пре дијалога, нећу никоме ништа да намећем. Хоћу да видим шта можемо да направимо“, рекао је Вучић.

На констатацију да нико данас није одговорио на његов позив на дијалог, Вучић је рекао да нико није реаговао ни похвално, ни критички и нашалио се да је ‘била велика спарина и врућина, а сутра ће бити мало хладније, па ће да реагују“.

„Избори у Београду – редовно“

Председник Србије Александар Вучић истакао је да не види зашто би се избори у Београду одржали пре времена, јер Београд функционише боље него икада.

Он је рекао да актуелни градоначелник Синиша Мали неће бити кандидат за градоначелника Београда на идућим изборима.

„Мали неће бити будући градоначелник, неће бити нити кандидат. Имаћемо кандидата који ће добити поверење грађана, као што ћемо имати кандидате који ће добити поверење грађана и у другим градовима“, објаснио је он.

Када је реч о опозицији, на питање о њиховом „укрупњавању“ је прокоментарисао:

„„Само нека се укрупне“.

СНС ће се, каже, на тим изборима борити да победи, јер престоница данас изгледа много боље него претходних година.

„Борићемо се, не кажем да ћемо да победимо, али ћемо да се боримо“, рекао је Вучић на ТВ Пинк, одговарајући на питања гледалаца да ли ће СНС моћи да победи на београдским изборима.

Он је показао фотографије појединих делова града, Карађорђеве улице и савског приобаља, наводећи да је широм града обновљено више од 200 фасада.

Показао је и фотографије „Београда на води какав су „оставили Шапић, Сабић, Георгијев и остали“, наводећи да је то данас уређено шеталиште.

„Погледајте како то ‘језиво и страшно’ изгледа. А стручњаци су нам тамо оставили змије, шприцеве и тако то“, рекао је Вучић.

Он је навео и уређење Обилићевог венца, који је претворен у пешачку зону.

„Да питам стручњаке са америчке телевизије, пошто су рекли – гаража отворена, очекују се веће гужве. Молим те стручњаке да ми покажу те велике гужве“, рекао је Вучић.

Он је, поред Београда, спомињао и Ниш, где ће, каже, до краја године бити отворен најбољи Клинички центар.

„Критикују ме због Клиничког центра Ниш. То је паметна критика, нећу ни да питам што вам није пало на памет да га изградите“, рекао је Вучић.

Вучић је критиковао одлуку о смени градске секретарке за социјални рад, која је дошла, верује, због притиска јавности, уместо да се проблем насиља у породици решава системски, превентивно и репресивно.

Рекао је, одговарајући на питања гледалаца Пинк телевизије, да је критиковао градоначелника Синишу Малог што је донео ту одлуку да би се, како верује, „додворио народу“.

„Против сам политике додворавању народа. Први пут сам критиковао Малог због нечег што су други поздравили. Ја сагледавам ствари на озбиљан начин. Питао сам што је смењена жена која је била градски секретар за социјални рад. Немојте да је разлог хајка у медијима“, рекао је Вучић.

Он је подсетио да је дете убијено у аутомобилу, те запитао да ли то значи, следећи логику којом је смењена градска секретарка, да треба сменити све произвођаче аутомобила…

Вучић је истакао да неки политичари не могу да се носе са притиском, па излазе у сусрет онима који траже глупости, и, уместо да траже оштрије казне и превенцију, њима је крив социјални радник, неко ко није починио злочин, а не онај који је убио своје дете.

Шта да ради сутрашњи секретар за социјални рад, да носи шмајсер и убија оне који су му сумњиви? Све што нека будала објави на друштвеним мрежама неко полети за тим“, казао је он.

Вучић је критиковао и министра Зорана Ђорђевића због тврдње да је МУП крив.

Шта измишљате више и пребацујете одговорност једни на друге. Тражите да се промени систем кажњавања“, поручио је он.

Најбоље решење, према његовим речима, су превенција и репресија, превенција тиме што би казна била висока, а репресија – да када се почини злочин треба изрећи дугу казну.

Нека коначно суд доноси најоштрије пресуде“, затражио је он.

Док се Синиша бавио недодворавањем народу, његов рад сам поштовао највише. Када је кренуо да се додворава, ‘пиши пропало’“, казао је Вучић.

„Пенс ме испратио да покаже поштовање према Србији“

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је током посете САД водио добре разговоре за Србију.

Он је поручио да нису тачне спекулације да је у разговору са потпредседником Мајклом Пенсом случај Битићи био главна тема, додајући да тај случај није ни поменут.

Он је, гостујући на телевизији Пинк, рекао да је са Пенсом имао искрене разговоре, добар контакт, „успостављање међусобног поштовања и разумевања“.

„Разговарали смо о томе како види решавање проблема на Балкану и у Србији“, прецизирао је председник Србије и истакао да га амерички потпредседник није ни питао за случај браће Битићи, јер зна да је о томе већ разговарао са неким другим људима, као што га, каже, разуме се, „није питао да ли је учествовао у паљењу америчке амбасаде“.

„Није, наравно, тачно ни то да сам се презнојавао у тим разговорима, како су неки писали и лагали да је Пенс питао за случај Битићи. Он тај случај није ни поменуо“, додао је Вучић рекавши да се ради о тешком злочину, који мора бити истражен.

Осврнуо се и на изругивање појединих због информације да га је Пенс испратио до излаза.

„И са Бајденом сам имао раније пристојне односе, али није излазио да ме испрати. Пенс је желео тиме да покаже поштовање према Србији. Нажалост, у Србији један део људи не жели да разуме да је то поштовање према њима“, казао је Вучић.

Вучић је најавио да у уторак путује у посету Италији, једној од најважнијих земаља за нас.

Он је, гостујући на телевизији Пинк, рекао да ће са председником и премијером Италије, Сердјом Матарелом и Паолом Дјентилонијем, разговарати о билатералним односима, евроспком путу Србије и регионалним проблемима.

Подсетио је да је Италија, поред Немачке, највећи инвеститор у Србији и једна од најважнијих земаља за нас.

Казао је да путује у посету на позив председника и премијера Италије, и да ће имати и доручак са представницима групе „Кремонини“.

 

Извор: Тањуг