Издвајамо Србија

ВУЧИЋ ЗАВЕО ЈЕЗИВУ ДИКТАТУРУ У СРБИЈИ: Ево зашто је Ана Брнабић постављена за премијера…

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Министар полиције Небојша Стефановић каже да је од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици изречено близу 3.000 хитних мера.

– Полиција сада има већа овлашћења, те као хитну меру може да изрекне удаљење насилника из стана или спречавање приласка жртви. Нама је први корак и најважнији, а то је заштита жртве – рекао је Стефановић гостујући на ТВ Пинк.

Loading...

Нови Закон о спречавању насиља у породици ступио је на снагу 1. јуна ове године. Нови закон требало би да спречи насиље у породици и пре него што до њега дође, онемогући насилника да буде уз жртву али и да ојача угрожене.

Тако ће жртве понижавајућих коментара, вицева, добацивања или неког другог вида непримереног опхођења које вређа њихово достојанство, имати могућност да особу која их доводи у тај положај пријаве за кривично дело “полно узнемиравање”.

Закон предвиђа низ новина укључујући и могућност да хитним мерама насилник буде удаљен из стана, ако живи заједно са жртвом.

Опозиција и грађани су критиковали нове мере, наводећи да се спроводе селективно и без озбиљније провере, што отвара пут додатним злоупотребама.

Мали Ердоган

Позивајући се на информације из Вишег јавног тужилаштва лист пише у данашњем издању да је “у току израда више различитих вештачења у циљу утврђивања идентитета извршилаца кривичних дела”.

“Полиција је заједно са БИА поводом овог случаја обавила више од 300 информативних разговора, а истрага је и даље у току”, речено је Данасу у МУП-у Србије.

У близини породичне куће тадашњег премијера, а сада председника Александра Вучића у Јајинцима, 29. октобра пронађен је сандук са наоружањем.

Оружје је било у шуми близу куће чији је власник Вучићев отац, а у коју, како је речено, премијер често долази.

Непосредно након што је оружје пронађено премијер је изјавио да нема доказа да је реч о атентату на њега и да је могуће и да је оружје “случајно остављено”.

Надмашио Ердогана

Разлози за смену актуелног председника су многобројни, истичу лидери опозиције, али не се за сада не види начин у којем се мирним путем може сменити власт у Београду.

Хапшење 300 особа за атентат који се није десио, будући да се ради о зарђалом и некомплетном наоружању и муницији из времена ратова деведесетих, које је неко бацио у шуму недалеко од викендице председника Србије, а чије слике ни до данас нису приказане, јасан су сигнал до које мере је режим Александра Вучића спреман да иде, истакао је један од лидера опозиције.

Обавезно средњошколско образовање

Све земље потписнице Агенде УН о одрживом развоју, међу којима је и Србија, мораће да уведу обавезно средње образовање до 2030. године, каже шефица Међуресорне радне групе за спровођење Агенде Славица Ђукић Дејановић.

Она је додала да ће се можда ићи на то да основно школско образовање траје девет година, као у већини европских земаља или чак десет, а онда да две године још буду усмерено средње стручно образовање.

“То је нешто на чему ће се највише радити са Министарством образовања”, рекла је Дејановић гостујући на ТВ Пинк.

То је само један од 17 постављених циљева који се налазе пред нашом земљом , односно 200 држава у свету које су потписнице Агенде.

Преосталих 16 циљева које потписнице морају да остваре односи се на смањење сиромаштва, здраву животну средину, поправљање здравства, запошљавање, бољи стандард…

“Ниједан од тих циљева не може радити једно министарство. Имамо тим Уједињених нација који нам помаже. Врло брзо морати да достављамо извештаје шта радимо”, рекла је Дејановић.

Реформе без краја

Низ реформских потеза владе премијера Вучића изазвали су револт грађана, који свакодневно трпе шиканирања и репресију, брутална пребијања и јавна понижења од стране свих органа власти, па чак и комуналне полиције.

Поред хапшења и мистериозних смрти појединаца који су на некој од друштвених мрежа коментарисали лик и дело председника и премијерке, у Србији се у протеклих неколико месеци спроводи систематски терор над опозицијом, због чега су у неколико наврата морали да реагују и страни званичници.

Бројне странке и појединци већ неколико година указују на страховладу режима у Београду, који тренутно води експанзионистичку политику, због чега се све чешће налази на мети критика и држављана БиХ и Хрватске, по низу питања, истовремено спроводећи реформе у свим сегментима државе и друштва.

Режимски гласноговорници упозорили су на нови талас штрајкова и протеста, које предвиђају за предстојећу јесен, а као један од корака који би могао да буде и преломни за обарање режима у Београду наводе иницијативу о ”унутрашњем дијалогу”, која је планирано да се оконча признавањем независности јужне српске покрајине тј. такозване државе Косова.

Недавни договор радника крагујевачког Фијата, у којем радници пристају на противуставну клаузулу којом се обавезују да неће штрајковати наредне три године у замену за минимално повећање плата, које су тренутно најниже на Балкану, а у случају Фијата, испод државног просека, што је како оцењују стручњаци – понижавајуће.

Преварио гласаче

Како поједини медији у Србији наводе, Вучић се није оглушио само о Устав, већ и о изборну вољу грађана, које је како наводе ”поново преварио”, спроводећи потезе о којима није ни дискутовано током капање, што је истичу – само један од дугог низа обмана ”капитулантског режима”.

Посебан револт грађана изазвало је именовање контраверзне геј премијерке Ане Брнабић, која је доведена као кадар Тонија Блера, а чији је једини успех заташкавање афера кумова и брата Александра Вучића, међу којима истичу аферу ”ветропаркови”, када је како наводе ”зарадила” функцију заташкавањем скандала у који је умешан Никола Петровић, Кори Удовички и неколико најближих сарадника садашњег председника.

Терор над сиротињом

Пленидба имовине постала је свакодневица грађана, а осим губитка имовине, бес изазива и чињеница да се ради о многоструко увећаним рачунима, где за дуговања од само неколико хиљада динара, при наплати траже астрономске цифре.

Неколико стотина случајева у којима су махом старији грађани постали жртве тоталитарне политике Александра Вучића, само су делић терора који режим спроводи у Србији.

 

Извор: ББН / Тањуг

Loading...
loading...
loading...