Издвајамо Србија

АЛБАНЦИ У ПАНИЦИ ЗБОГ СРПСКОГ ФИЛМА: Истина о уништавању Срба на Косову изашла на видело! (ВИДЕО)

„Знате за ИСИС који уништава културну баштину. Али да ли знате да се ово дешава у Европи?“

Овако почиње трејлер за филм Бориса Малагурског „Косово: Моменат у цивилизацији“ који говори о УНЕСКО-вој баштини у Србији, али и податку да је од 1999. године до данас преко 150 српских манастира и цркава уништено од рукеу албанских екстремиста.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Актери филма тврде да је сврха овог уништавања да се избрише траг српске етничке заједнице на Косову, а аутор филма каже да је сама најава филма изазвала буру у албанским медијима, који ову вест преносе као ударну.

„Иако филм још није готов, одјеци већ превазилазе моја очекивања. Албански портали панично преносе вест да „Србија пореди Косово са ИСИС-ом“, због мог поређења уништавања наших цркава и манастира на Косову са својевременим уништавањем светске културне баштине у Палмири од стране ИСИС-а. Посебно је забрињавајуће што албански новинари идентификују своје екстремистичке групације са тзв. „државом Косово“, што показује намере привремених институција у Приштини по питању српске УНЕСЦО баштине на територији Косова и Метохије“, казао је Малагурски.

Он каже да је циљ пројекта да Косово не буде примљено у чланство УНЕСЦО-а, јер је трагично дозволити да манастире чувају они од којих манастире чува КФОР.

„То треба представити свету, јер приштински лобисти, финансирани помоћу милиона од стране албанских тајкуна попут Беџета Пецолија, активно пропагирају тезу да је Косово демократска и толерантна република која се ослободила српске колонијалне силе, те да они желе мултиетничку државу у којој ће штитити права свих. Таква слика једноставно не одговара реалности. Захваљујући подршци Канцеларије за Косово и Метохију, Туристичке организације Београда и безброј донатора широм земље и света, снимили смо филм који има за циљ да светској јавности покаже истину о нашој културној баштини на Космету и надамо се да ћемо успети да филм представимо на светским ТВ каналима попут Хисторy-а и РТ-а, са којима смо већ у контакт“ каже он.

Малагурски тврди да филм није политички острашћен и пре свега се фокусира на причу о детињству аустралијског водитеља Стефана Поповића, који обилази манастире који су обележили његово одрастање на Косову и Метохији.

„Сценарио, који је написао млади дипломирани теолог Милош Нинковић, представља причу која је питка западној публици, јер нашу борбу не представља само као борбу српског народа, већ борбу цивилизације против оних који желе да је униште. То није било лако визуелно документовати и директор фотографије Младен Јанковић имао је захтеван задатак, али мислим да смо успели да снимимо јединствен документарац који ће да привуче пажњу светске јавности. Трејлер је већ привукао пажњу многих, укључујући и утицајног америчког новинара Мајка Церновича, као и амбасаде Русије у Канади, који су поделили трејлер на Твитеру“, казао је Малагурски.

Светска премијера филма планирана је за јесен 2017. године у Паризу, где је иначе и седиште Унеска.

Албанци већ најавили филм

Албански медији иначе преносе да је Малагурски у циљу свог лобирања да Косово не буде примљено у УНЕСКО упоредио ову државу са ИСИСОМ. Даље се наводи да се у филму тврди да су албански политичари попут Харадинаја желели (и желе) етнички чисто Косово. Арабесх.инфо наводи да се у филму говори и о нестанку великог броја српске популације на Косову у последњих 30 година, а све прате слике српских гробова.
Извор: Курир.рс / Еспресо.рс