Издвајамо Србија

БРНАБИЋ ЗА АЛБАНСКЕ МЕДИЈЕ: Односи Србије и Албаније никад бољи, то је омогућило и лично пријатељство Вучића и Раме

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

„Србија је урадила много на испуњавању обавеза преузетих тим споразумом и очекујемо да то исто уради и Приштина посебно када је реч о делу споразума који се односи на живот српске заједнице”
ФАКТИ: Ако је коректно пренето оно што је говорила медијима у Албанији, председница Владе Србије уопште није ни поменула „Заједницу српских општина“. То је знак. Поготово што јесте о „животу српске заједнице“ на КиМ. Знак је и то што је говорила о „Косову“ и „Приштини“ – ни једном не изговоривши Косово и Метохија

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић изјавила је за албанску телевизију Oranews да Србија неће признати једнострано проглашену косовску независност и додала да дијалог о нормализацији односа Београда Приштине постоји и да ће он ускоро бити настављен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Не верујем да ће Београд признати Косово, али позив за дијалог о бољим односима постоји”, рекла је Брнабић за албанску тв.

Премијерка је рекла да треба радити на нормализацији односа Београда и Приштине и треба наставити са спровођењем договореног Бриселским споразумом.

„Србија је урадила много на испуњавању обавеза преузетих тим споразумом и очекујемо да то исто уради и Приштина посебно када је реч о делу споразума који се односи на живот српске заједнице”, рекла је Брнабић и додала да се нада ће дијалог убрзо бити настављен.

Српска премијерка Ана Брнабић сматра да су односи између Србије и Албаније бољи него икада, што је врло позитиван знак, а заслуга је Александра Вучића и Едија Раме.

За такве односе је заслужно и „лично пријатељство” председника Србије и премијера Албаније, изјавила је Брнабић за лист „Албаниан дејли њуз”, на маргинама неформалног састанка шефова влада земаља Западног Балкана који је одржан у суботу у Драчу.

„То показује колико је важно да се често састајемо, јер такво пријатељство је преточено у економску и друштвену агенду обе земље”, рекла је она.

Брнабић је истакла да, као нови премијер Србије, намерава да настави билатералну сарадњу две земље и да „надграђује оно што је председник Вучић започео са премијером Рамом”.

Она је, говорећи о односу Београда и Приштине, рекла да је „дијалог увек добра ствар” и да је неопходно да се настави.

„Србија је дубоко посвећена регионалној стабилности и отворена је за дијалог са Приштином. Мислим и да је председник по том питању био веома јасан и ја сам као премијерка сагласна. Влада је посвећена том циљу. Не видим други начин да овај регион буде стабилан, а без стабилности, нема бољитка за све грађане”, истакла је Брнабић.

Она је изразила очекивање да ће и Приштина бити отворена и посвећена дијалогу.

Много је урађено по питању личног поверења и односа, а чињеница да се често састајемо и редовно разговарамо, показује да улажемо напоре како бисмо савладали препреке. Наша сарадња је вероватно кључни корак у исправном правцу”, рекла је премијерка.

У региону је, како додаје, остало међутим још много посла, а постоје отворена питања између Хрватске и Словеније, Србије и Хрватске, па Београда и Приштине.

„Ипак, везе јачају и оптимистична сам по питању будућности региона, за који верујем да има много потенцијала. Сарадња, јачање добросуседских односа и наставак политике помирења су важни за даљи европски пут читавог региона. Било би штета за све наше грађане када не бисмо то искористили”, рекла је Брнабићева.

 

Извор: Танјуг