Регион

„ВАШИНГТОН У ОФАНЗИВИ“ Пенсова посета Европи је јасна порука ПУТИНУ

Амерички аналитичар Јануш Бугајски оценио је данас да посета потпредседника САД Мајка Пенса Европи „доказује“ да Вашингтон планира „офанзивну“ реакцију против „намера“ руског председника Владимира Путина „да подрије интегритет и суверенитет било које европске државе“.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Пенс није случајно посетио три кључне земље у три региона у којима су односи САД и Русије посебно заоштрени: Естонију која је кључна у Балтичком региону, Грузију која је кључна на Кавказу, и Црну Гору која је кључна на Балкану. Његове изјаве доказују да Вашингтон планира да реагује кроз одлучну офанзиву против Путинових намера да подрије суверенитет и интегритет било које европске државе“, рекао је Бугајски.

Он је обаснио да су сада све очи упрте у Трампову администрацију која мора да развије иницијативе за консолидацију безбедности у државама које су највише изложене руским субверзијама.

Пенс је прошле седмице посетио Естонију, Грузију и Црну Гору, где је оценио да се Русија меша у унутрашње односе појединих земаља и осудио такво понашање.

Амфилохије Радовић: Оно што је започео Павелић, завршила је „Олуја“, али отето је проклето

Потпредседник САД Мајк Пенс оптужио је Русију да је покушала да „подели регион“, да „подрије“ интеграционе процесе у региону и да „исцрта нове границе силом“.

„САД су добациле било какав покушај употребе силе и претње у региону и шире. Западни Балкан има право самостално да одлучује о својој будуцности“, порука је америчког потпредседника.

Истог дана када је Пенс у Подгорици критиковао политику Кремља према региону, амерички председник Доналд Трамп потписао је у Вашингтону закон којим САД пооштравају санкције Русији.

 

Извор: Tanjug